x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat 2012. Vezi subiectele de la română scris. Calculează ce punctaj ai

Bacalaureat 2012. Vezi subiectele de la română scris. Calculează ce punctaj ai

de Diana Scarlat    |    02 Iul 2012   •   08:44
Bacalaureat 2012. Vezi subiectele de la română scris. Calculează ce punctaj ai

Prima proba scrisa a bacalaureatului, la limba si literatura romana, a inceput astazi, cu subiecte destul de grele pentru absolventii de liceu.

SUBIECTUL I

Citeste urmatorul text:

Mergand intr-o zi acolo cu Pantazi, catre amiazi, dadeam de o tanara, noua necunoscuta (...). La intrarea noastra, ridicand capul, rosi pana in albul ocilor. Vazui atunci pe Pantazi, palid ca un mort, ducandu-si mana la inima. “Doamne, il auzii soptind, cum ii seamana!' Faceam astfel cunostinta “duduii' Ilinca Arnoteanu. Stiam ca mai era o fata, cea mai mica, pe care o luase din leagan sa o creasca o sora a maioresei, de la Piatra Neamt, vaduva cu dare de mana si fara copii. Cei saisprezece ani ai Ilincai se depanasera alintati in pacea acelui romantic tinut cu zari tainice… Blajinul soare moldovenesc ii crutase poleiala stinsa a cositelor si albeata sidefie a pielei, aproape nefiresti amandoua (...). Parintii erau cum nu se poate mai mandri de dansa (...); Ilinca fusese intodeauna premianta intai si se pregatea sa treaca doua clase intr-un an (...). Primisem s-o ajut sa-si revada cateva “materii' la cari se credea mai slaba. |ntre timp, mai vorbind si de una-alta, m-a uimit cat de cuminte cap avea, ce sanatos judeca si limpede. Spunandu-i odata ce rar e sa gasesti pe cineva care sa invete ca dansa numai de placere, imi observa ca ea era singura mostenitoare a matusii sale (...)'.

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: “pacea' si “a uimit' (2 puncte).
2. Explica rolul cratimei in secventa: “s-o ajut' (2 puncte).
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul “inima' (2 puncte).
4. Mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul citat (4 puncte).
5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al familiei (4 puncte).
6. Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat (4 puncte).
7. Prezinta valoarea expresiva a verbelor la timpul imperfect din text (4 puncte).
8. Ilustreaza, cu exemple din text, doua trasaturi ale genului epic (4 puncte).
9. Comenteaza, in sase – zece randuri, (60 – 100 de cuvinte), urmatoarea secventa din textul dat: “Faceam astfel cunostinta “duduii' Ilinca Arnoteanu. Stiam ca mai era o fata, cea mai mica, pe care o luase din leagan sa o creasca o sora a maioresei, de la Piatra Neamt, vaduva cu dare de mana si fara copii. Cei saisprezece ani ai Ilincai se depanasera alintati in pacea acelui romantic tinut cu zari tainice… Blajinul soare moldovenesc ii crutase poleiala stinsa a cositelor si albeata sidefie a pielei, aproape nefiresti amandoua (...). Parintii erau cum nu se poate mai mandri de dansa (...); Ilinca fusese intodeauna premianta intai si se pregatea sa treaca doua clase intr-un an (...)' (4 puncte).

SUBIECTUL II

Scrie un text de tip argumentativ, de 15-30 de randuri, despre calitatile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Lucian Blaga: “Nu e de ajuns sa ai mari calitati, trebuie sa stii cum sa le folosesti cu rost'.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
− sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri (8 puncte).
− sa ai continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente (16 puncte).
− sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limitele de spatiu indicate (6 puncte).

Nota! Formularile de tipul Sunt/nu sunt de acord cu afirmatia... / Autorul are dreptate cand afirma ca... / Afirmatia autorului este corecta..., neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

Subiectul III

Redacteaza un eseu de doua-trei pagini in care sa prezinti tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
− evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-un curent cultural/literar, intr-o perioada sau intr-o orientare tematica;
− prezentarea a doua imagini/idei poetice, relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul studiat;
− ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru tema si viziunea despre lume (de exemplu: imaginar poetic, titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, figuri semantice/tropi, elemente de prozodie etc.);
− sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat.

Nota!
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/reper). Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct, incadrarea in limitele de spatiu indicate – 1 punct).

In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua
pagini (600 de cuvinte) si sa dezvolte subiectul propus.

(Sursa: edu.ro).

--------------------------------------------------------------------------

Numarul celor inscrisi la aceasta sesiune a bacalaureatului a fost mult mai mic decat cel estimat, adica 172.124 de candidati fata de 330.000 estimati. Examenul se desfasoara in 777 de centre din toata tara, dintre care 615 de examen si 162 de evaluare a lucrarilor. Toate unitatile sunt dotate cu sisteme de supraveghere, iar toate comisiile de examen sunt in formula completa.

Prima zi a probelor scrise de la bacalaureat a adus si inlocuirea ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, al carui mandat a expirat, cu Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei in guvernele precedente.

×