Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Vasile Şalaru a declarat, duminică, la Iaşi, că ar putea fi schimbată modalitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat.
"Am propus ministrului Câmpeanu, joi, în spiritul corectitudinii depline, să avem rezultate la Bacalaureat conforme cu pregătirea absolvenţilor de liceu certificate prin corectura tezelor în alte judeţe", a spus, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei.
Şalaru, care este şi copreşedinte al filialei ieşene al ALDE, a explicat că lucrările scrise de elevii care susţin Bacalaureatul ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise ulterior cu Jandarmeria într-un alt judeţ, la fel cum se întâmplă şi la examenul de titularizare al profesorilor. Repartizarea lucrărilor ce urmează să fie corectate s-ar putea face prin tragere la sorţi, astfel încât nimeni să nu ştie în prealabil unde şi de către cine urmează a fi corectate.
"Consider că în acest fel protejăm şi profesorii şi elevii, şi avem o oglindă reală a pregătirii absolvenţilor din promoţia 2015. Urmează ca această metodologie să fie definitivată luni. Marţi, domnul ministru Câmpeanu va decide dacă emite un ordin pentru a se realiza acest lucru", a spus secretarul de stat Vasile Şalaru.
Astfel, consideră oficialul ieşean, va fi înlăturată orice suspiciune de fraudă iar profesorii corectori vor fi protejaţi de orice suspiciuni.
"Contează ideea noastră de corectitudine totală şi, în acelaşi timp, de protecţie a cadrelor didactice. Mă întrebaţi de ce? Fiecare mai are un vecin, un prieten, un cunoscut, un deputat sau un senator care, în fine, încearcă să obţină o anumită influenţă poate asupra notei la bacalaureat a copilaşului", a explicat Vasile Şalaru.