x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureatul ţine jumătate de an

Bacalaureatul ţine jumătate de an

de Eugenia Mihalcea    |    30 Sep 2009   •   00:00

Elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat din ianuarie până în iulie, conform noii metodologii aprobată zilele acestea de Ministerul Educaţiei. Ei vor da teste orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi scrise după terminarea şcolii. Liceenii vor primi certificate în care li se va scrie cât de bine înţeleg limba română, o limbă străină şi cât de uşor se descurcă la computer.   

Conform metodologiei, finalizată şi publicată pe site-ul www.edu.ro, începând cu acest an şcolar liceenii vor susţine bacalaureatul într-o nouă formulă, cu probe orale, practice şi scrise în timpul şcolii, dar şi după terminarea acesteia. Mai exact, în perioada ianuarie - aprilie, le vor fi testate competenţele de limbă română, limbă străină şi de IT.

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, la proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul liceului elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost parcursă în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Această evaluare se face prin trei tipuri de probe, respectiv probă scrisă, cu durata de 90 minute, probă orală, cu durata de 10-15 minute, şi probă de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Subiectele pentru această testare vor fi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP).


FĂRĂ NOTE
Şi subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor digitale se stabilesc tot de către CNCEIP, pe baza programei şcolare a disciplinei "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor", studiată pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a. Modalitatea de desfăşurare a probei va fi stabilită până la 31 octombrie. Rezultatul acestei evaluări se va exprima prin nivelul de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.

În ceea ce priveşte probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se vor pune note şi nici nu se vor acorda calificativele admis/respins, ci se va stabili nivelului de competenţă corespunzător unei grile aprobate la nivel naţional. Absolvenţilor clasei a XII-a, care vor da aceste probe, li se vor da certificate în care li se va scrie cât de bine înţeleg limba română, o limbă străină, respectiv nivelul de competenţă digitală. Elevii care au dat deja, din timpul gimnaziului, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine sau pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul să li se recunoască acestea şi să nu mai dea alte examene.

Dacă probele orale şi practice se dau în şcoală, în timpul anului, cele scrise se susţin după încheierea anului şcolar, în faţa unei comisii formate de inspectoratul şcolar judeţean. Liceenii vor mai fi examinaţi la limba şi literatura română scris, limba şi literatura maternă ­ pentru cei care au studiat într-o limbă a minorităţilor naţionale. De asemenea, ei vor mai da două probe scrise, diferenţiate în funcţie de filieră, profil şi specializare.

În urma tuturor acestor testări, vor fi consideraţi promovaţi cei care vor da toate probele, atât orale, practice, cât şi scrise, şi care vor obţine cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, formată din două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise va fi cel puţin 6.


Calendar:
● înscrieri în intervalul 14-18 decembrie 2009

● probe orale: 11-13 ianuarie 2010 ­ evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 13-15 ianuarie 2010 ­ evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 18-29 ianuarie 2010 ­ evaluarea competenţelor digitale şi 19-22 aprilie 2010 ­ evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă

● probe scrise:
28 iunie 2010 ­ Limba şi literatura română; 29 iunie 2010 ­ Limba şi literatura maternă; 30 iunie 2010 ­ proba obligatorie a profilului şi 1 iulie 2010 ­ proba la alegere a profilului şi specializării

● afişarea rezultatelor
va avea loc la 3 iulie 2010, până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 - 20:00

● afişarea rezultatelor finale
se va face la 7 iulie 2010

×
Subiecte în articol: metodologie bac