x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baconschi: România discută cu SUA achiziţia de F16 noi

Baconschi: România discută cu SUA achiziţia de F16 noi

16 Sep 2011   •   08:18
Baconschi: România discută cu SUA achiziţia de F16 noi

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, ca exista varianta ca Romania sa cumpere din SUA avioane F16 noi la acelasi pret cu cele in uz, aratand ca ambasadorul american trebuie crezut cand face afirmatii publice.

Baconschi a aratat ca modificarea planului de achizitionare din SUA a avioanelor F16 este un subiect de discutie bilaterala extrem de important pentru securitatea nationala si a aratat ca amanuntele vor fi mai intai stabilite la MApN, dupa care in CSAT.

Mark Gitenstein a declarat, joi, ca printre subiectele discutate de presedintele Basescu in SUA s-a numarat si cel referitor la achizitionarea de avioane F16, existand un plan care prevede o intelegere regionala, astfel ca ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de productie Lockheed Martin.

Ambasadorul a spus ca la aceasta idee face referire si prevederea din declaratia comuna cu privire la parteneriatul strategic potrivit careia Romania si SUA isi propun sa lucreze impreuna la o abordare cu caracter regional care sa poata ajuta tarile interesate sa-si modernizeze fortele aeriene.

"Este un plan care include si Croatia si Bulgaria (...) Declaratia se refera la acest lucru", a spus Gitenstein.

El a explicat ca este vorba despre un "efort regional" care ar reduce costul acestor avioane prin faptul ca ajuta linia de productie a companiei Lockheed Martin, dar si pentru ca ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea pilotilor.

"Aveti piloti foarte buni, sunt foarte buni cunoscatori de limba engleza, ceea ce ajuta, dar antrenamentul costa", a spus Gitenstein.

CSAT a aprobat in martie 2010 achizitionarea a 24 de avioane F16 in uz. Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013. Ministerul Apararii preciza la acel moment ca cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt varianta Block 25, revitalizate si complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative.

In august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat insa ca Executivul nu are bani pentru achizitionarea avioanelor multirol.

In primavara acestui an, oficiali bulgari anuntau varianta unei negocieri intre Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia pentru un program comun de achizitie de astfel de avioane. Informatia nu a fost confirmata la Bucuresti, dar nici dezmintita. (Mediafax)

×