x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bancherii muncesc la casele sinistraţilor în Moldova

Bancherii muncesc la casele sinistraţilor în Moldova

de Diana Scarlat    |    14 Oct 2010   •   00:00
Bancherii muncesc la casele sinistraţilor în Moldova

Ajutoarele continuă să vină pentru sinsitraţi, pentru acei   oameni care nu mai sunt în centrul atenţiei după ce a trecut   viitura. Nu mai interesează pe nimeni că sute de suflete suferă mai mult decât atunci când îi vizitau politicienii şi   presa, pentru ştirile cele mai "cool" ale zilei. Unii,   însă, îşi amintesc de existenţa lor şi le dau o mână de   ajutor din când în când. 

Apele au năvălit în vieţile oamenilor în câteva minute şi   le-au schimbat destinul pentru totdeauna, dar unii au ales lupta pentru recuperarea agonisirilor pierdute, în timp ce alţii aşteaptă doar să li se dea ajutor de undeva. Unii muncesc din greu la reconstrucţia caselor, încercând să le termine până la venirea iernii, cu bani de la guvern, din alte donaţii sau împrmutaţi de la bănci, în timp ce alţii doar aşteaptă să li se întâmple ceva, aşa cum şi în timpul inundaţiilor, unii au reuşit să-şi scoată singuri apa din curte până la sosirea ajutoarelor, în timp ce alţii aşteptau cuminţi la cârciumă ca voluntarii să le cureţe curţile de noroi.

Dar ajutoarele umanitare vin în continuare pentru toţi, şi mai ales pentru cei care nu pot să facă singuri foarte mult acum, după ce au pierdut tot în furia apelor revărsate.
Pentru ei, angajaţii băncii BCR au început chiar un program de voluntariat, prin care fiecare poate munci la   reconstrucţia caselor, câte două zile pe săptămână, cu simpla condiţie ca la muncă să participe şi proprietarii, pe cât poate fiecare. "Salariaţii băncii lucrează ca voluntari la construirea caselor sinistraţilor în Dorohoi. Proiectul s-a demarat acolo şi urmează ca, în funcţie de   necesităţi, să mergem şi în alte localităţi. Deja s-au înscris primii voluntari şi toţi cei care vor, se pot duce câte două zile să dea o mână de ajutor", a explicat, cu ocazia donaţiilor făcute săptămâna aceasta de Crucea Roşie Română, Eduard Arion, directorul sucursalei Fălticeni a BCR, care este şi primul voluntar. Angajaţii au strâns numai în Moldova câteva mii de euro pentru sinistraţi, bani pe care i-au donat până acum, pe lângă alte donaţii făcute de bancă, iar pentru Banca de Alimente a Crucii Roşii, donează fiecare bunori de masă în fiecare lună, pentru a-i ajuta pe sărmanii României.

Crucea Roşie Română a donat luni, marţi şi miercuri 250 de aragazuri şi kituri complete de bucătărie sinistraţilor din judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău, acolo unde câteva firicele de apă au făcut ravagii în această vară, la începutul lunii iulie. Oamenii locuiesc acum pe unde apucă, unii în casele pe jumătate distruse, alţii în sinistre comunităţi de containere sau în containere amplasate în vechea lor curte, unde umezeala şi mizeria le afectează deja sănătatea. Unii au ales să stea cu copiii în barăci improvizate, pentru a-şi păzi materialele de construcţii de potenţialii hoţi, muncind în fiecare zi la reconstruirea casei, alţii, mai norocoşi, au reuşit să ia un împrumut substanţial de la bancă şi să aibă deja casele în faza finală de reconstrucţie, urmând ca în următoarele zile să se poată muta într-o cameră.

Distribuirea kiturilor de bucătărie şi a celorlalte ajutoare spune de fiecare dată câte ceva despre oamenii care le primesc, despre comunitatea din care fac parte, despre disperarea lor, neputinţa unora, hărnicia altora sau delăsarea câtorva. Cei care primesc sunt mulţumiţi de obicei. Unii vor mai mult şi nu înţeleg de ce nu li se dă. Alţii ar vrea să fie ei primii pe liste şi nu înţeleg de ce trebuie să mai aştepte până va veni următarea tranşă de ajutoare, de care vor beneficia şi ei. Iar cei care s-au obişnuit să primească mereu ceva de la stat, de la Crucea Roşie sau de la ONG-uri şi asociaţii umanitare, vin să ceară chiar şi ce nu li se cuvine. Astfel de metehne au transformat distribuirea aragazurilor la Doljeşti, în judeţul Neamţ, într-un exerciţiu continuu de rezistenţă în faţa presiunilor, arbitrat cu succes de primarul comunei, care e obişnuit cu ţiganul Gheorghiţă şi întreaga lui familie, o comunitate de romi care cere continuu ceva. Orice. "Uite-aici că e cu burta goală! Dă-i să mănânce şi ea ceva, că ţi-o las în faţă la primărie matale!", se auzea din când în când Gheorghiţă, trimis la plimbare de vreo 30 de ori în timpul distribuirii aragazurilor pentru sinistraţii din comună. Câteva bătrânele fericite că vor avea, în sfârşit, pe ce să-şi facă o mâncare adevărată, plecau pe rând din faţa listelor Crucii Roşii cu zâmbet larg, spunând "Bogdaproste şi să vă ajute Dumnezeu!", dar romul nemulţumit, care auzise din cârciumă că se dau ajutoare şi-şi adusese toţi cei cinci copii la "protestul " spontan", nu contenea cu ameninţările la adresa primarului. Tot circul s-a sfârşit atunci când aragazurile şi buteliile au fost distribuite tuturor beneficiarilor, iar Gheorghiţă, romul defavorizat, s-a-ntors cu toţi copiii la cârciumă, foarte nemulţumit că nu i s-a făcut şi lui "dreptate", pentru că indemnizaţia de handicap a fetiţei celei mici, cumulată cu salariul lui de asistent la domiciliu şi cu toate alocaţiile copiilor nu-i mai ajung pentru romul zilnic.

La Bacău a fost mult mai liniştită distribuirea ajutoarelor, deşi s-au dat astăzi numai 50 de kituri de bucătărie, alte 20 urmând a se distribui la următoarea tranşă. Ajutoarele se dau pe baza anchetelor sociale efectuate de filialele Crucii Roşii din teritoriu şi de consiliile locale, iar de această dată au fost donaţii ale băncilor BCR şi BRD şi a unor companii, printre care Astrazeneca Pharma SRL şi Cargill România. BRD Groupe Societe Generale donat 25.000 de euro pentru Botoşani, Bacău şi Tulcea, iar BCR a donat 16.000 de euro din care s-au cumpărat 73 de kituri complete de bucătărie pentru sinsitraţii din judeţul Suceava. 

×
Subiecte în articol: observator