Ordonanţa de urgenţă privind majorarea salariilor în sistemul sanitar cu 25%, aprobată de Guvern în august, a intrat în vigoare începând de ieri. Peste 200.000 de cadre medicale şi alţi angajaţi din sistem vor avea lefuri mai mari din acestă lună. Ministrul Sănătăţii a anunţat că sunt bani, însă doar până la finalul anului.
În ultima perioadă, numeroşi manageri de spitale şi-au exprimat îngrijorarea, spunând că se se află în imposibilitatea de a creşte salariile cadrelor medicale fără a afecta fondurile destinate medicamentelor, deoarece majorarea se va face din bugetul unităţilor medicale. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, însă, că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece există banii necesari creşterilor salariale din sănătate, prin economiile făcute cu cardul de sănătate, şi nu va fi nevoie să se taie din altă parte.
“De la 1 octombrie, tot personalul medical intră în această majorare. Aceşti bani suplimentari, anul acesta, sunt din economiile la casa de asigurări, deci din bugetul pe care îl are CNAS în momentul de faţă. Nu se iau bani de la spitale. Nu pe bugetele spitalelor. Acum vorbim doar de lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Avem banii pentru aceste luni. Banii aceştia îi avem deja numai din economiile de pe card”, a spus ministrul Bănicioiu. Cu toate acestea, deşi suntem deja în luna octombrie, CNAS încă nu a semnat contractele adiţionale cu spitalele. Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, susţine că actele adiţionale dintre spitale şi casa de asigurări de sănătate privind sumele alocate creşterilor salariale “se vor semna începând de săptămâna viitoare”. “În luna octombrie se va face reglajul între spitale şi casele de asigurări, este timp suficient”, a afirmat şi Bănicioiu.
Precedentul profesorilor
În octombrie 2008 Guvernul decidea majorarea salariilor profesorilor cu 50%, prin legea 221. După promulgare, Guvernul se răzgândea, anulând legea prin OUG 136. La 12 noiembrie, ordonanţa a fost anulată de Curtea Constituţională. Guvernul a emis apoi OUG 151 prin care majorările scădeau la 28%. Şi această decizie a fost anulată de Curte. În perioada 2009 – 2010, 175.000 de profesori, reprezentanţi de sindicate, au dat statul în judecată, majoritatea obţinând drepturile salariale în baza legii 221.
La finalul lunii august, CNAS a anunţat o economie lunară de circa 90 milioane de lei, prin introducerea cardului de sănătate. Ceea ce ar însemna 450 de milioane de lei, în perioada mai-septembrie.