x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banias a cerut bunuri contrafăcute din vamă pentru... surzi.

Banias a cerut bunuri contrafăcute din vamă pentru... surzi.

25 Mai 2011   •   10:09
Banias a cerut bunuri contrafăcute din vamă pentru... surzi.

Senatorul democrat-liberal Mircea Banias, cercetat intr-un dosar de coruptie alaturi de mai multi lucratori vamali din Constanta, a recunoscut ca i-a cerut lui Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, mai multe bunuri contrafacute, dar spune ca erau pentru surzii din oras.

Mircea Banias a recunoscut, aseara, intr-o emisiune la postul de televiziune B1TV, ca in 2010 i-a cerut lui Eugen Bogatu "sa faca rost" de imbracaminte si incaltaminte, chiar produse contrafacute, pe care spune ca intentiona sa le dea cadou surzilor din Constanta, cu ocazia unei petreceri de Craciun.

"Anul trecut, de Craciun, mi-am propus sa fac o petrecere la Asociatia Surzilor din Constanta, in care sa ofer copiilor si familiilor de surzi din Constanta, persoane nevoiase, cu handicap, un cadou. Nu in numele partidului. Erau in jur de 200 de persoane, cu tot cu copii", a povestit Banias, potrivit Mediafax.

Intrebat de moderatorul Robert Turcescu daca a intentionat sa ofere cadou produse contrafacute, Banias a raspuns afirmativ.

"Si produse contrafacute, da. Decat sa le distrugem, am zis ca mai bine le dam unor oameni care se bucura pentru ele", a spus Banias. "Sunt (produse, n.r.) noi! Le dadeam cu acceptul proprietarului de marca", a continuat senatorul PDL, care in acest dosar este cercetat pentru aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

"N-am cerut produse pentru mine. E vorba de incaltaminte si imbracaminte. Trainiguri si adidasi. Despre asta e vorba. Credeti ca daca un copil sarman primeste o pereche de adidasi noi se supara sau se bucura?", a intrebat Banias.

Acesta a precizat ca "l-a rugat" pe Bogatu "sa faca rost de niste echipamente", pe care sa le trimita direct la Asociatia Surzilor. "Eu n-am avut niciun fel de folos din aceasta chestiune. Am avut mai multe discutii de acest gen, nu numai cu domnul Bogatu, cu mai multa lume", a admis Banias.

Intrebat daca i-a promis lui Bogatu ca, in schimbul ajutorului, se va implica pentru a bloca un proiect de act normativ prin care toate containerele care intra in Romania prin portul Constanta urmau sa fie scanate, asa cum il acuza procurorii, Banias a negat, explicand totusi ca a avut discutii "in partid" despre respectiva initiativa legislativa.

"Am avut o discutie cu domnul Bogatu, care mi-a spus la un moment dat - nu numai domnul Bogatu, si domnul Balan, care era director general al portului - ca, in situatia in care se vor scana toate containerele, va exista un blocaj in port, pentru ca, fizic, nu exista o posibilitate sa scanezi toate containerele decat provocand intarzieri, si ca exista riscul ca o parte din trafic sa se duca la ucraineni sau la bulgari. Am avut aceasta discutie si cu colegii de partid, intr-un cadru foarte larg, cu o suta de persoane, in care am fost intrebat si s-a evocat aceasta posibilitate: sa se blocheze portul Constanta. Dar n-am facut niciun fel de demers ca aceste containere sa nu se scaneze. Am inteles care sunt ratiunile pentru care se scaneaza containerele si nici n-aveam unde sa fac eu asemenea demersuri, pentru ca n-am competente si nici responsabilitati in acest domeniu", a spus Banias, precizand ca nu a promis niciodata asa ceva.

"N-am promis asa ceva pentru ca stiam ca n-am cum sa fac acest lucru", a mai spus Banias la B1TV.

Senatorul Mircea Banias este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in octombrie 2010, i-a cerut lui Eugen Bogatu, in acea perioada sef al Directiei Domenii Portuare, sa ii dea gratuit marfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, in schimbul interventiilor sale in favoarea intereselor lui Bogatu.

×