La doi ani şi jumătate de la integrarea în Uniunea Europeană, România continuă să absoarbă cu mare greutate fondurile nerambursabile puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Deşi în acest an de criză absorbţia fondurilor europene a fost declarată prioritate naţională, suntem în continuare incapabili să facem proiecte bune care să fie finanţate cu milioane de euro de la Bruxelles.
Săptămâna aceasta, Ministerul Mediului a anunţat cum s-a descurcat România în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene prin Programul Life+. Astfel, nouă proiecte în valoare totală de aproximativ 6,5 de milioane euro au fost finanţate prin acest program european. Asta înseamnă, în procente, o rată medie de absorbţie a fondurilor europene de 37,84%, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.Adică puţin peste o treime din banii puşi la dispoziţie au fost absorbiţi. Deşi cifra este în continuare mică, România a făcut, totuşi, un progres, având în vedere că în anul anterior am avut doar patru proiecte, suma absorbită fiind la jumătate faţă de anul acesta.
Proiectele finanţate prin instrumentul LIFE+ au fost încadrate pe cele trei componente ale programului, care vizează protecţia unor specii de păsări şi carnivore, dezvoltarea unei reţele de deşeuri pentru planificarea managementului durabil al deşeurilor, aplicarea principiilor ecosistemelor industriale în dezvoltarea regională şi promovarea produselor verzi.
PROIECTELE CONTINUĂ
Comisia Europeană a alocat României pentru 2009 suma de 10,9 milioane de euro pentru proiectele incluse în Programul LIFE+, termenul-limită pentru depunerea propunerilor fiind 15 septembrie 2009. Aceste proiecte trebuie să acopere cel puţin una dintre cele trei componente ale Programului LIFE+ şi trebuie prezentate utilizând formulare de cerere specifice. Experţii în domeniu din cadrul Comisiei Europene vor analiza propunerile şi vor selecta proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Pentru 2009, bugetul total alocat de Comisia Europeană acestui program se ridică la valoarea de 250 milioane de euro, fiecărui stat membru revenindu-i o cotă parte în funcţie de numărul de locuitori şi suprafaţa de arii protejate existente la nivel naţional. LIFE+ reprezintă noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigură suportul pentru dezvoltarea şi punerea în aplicare a politicii şi a legislaţiei comunitare în materie de mediu, în special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program-Cadru de Acţiune pentru Mediu.
Programul a intrat în vigoare o dată cu publicarea Regulamentului LIFE+, la 9 iunie 2007, şi este format din trei componente: LIFE+ Natura şi Biodiversitate, LIFE+ Politica şi Guvernare de Mediu, LIFE+ Informare şi Comunicare.
România a absorbit din ianuarie 2007 şi până acum aproape 18% din banii destinaţi ţării noastre de Comisia Europeană. Birocraţia excesivă, lipsa personalului instruit, a proiectelor şi corupţia sunt motivele ratei reduse de absorbţie. Aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. De această sumă beneficiază România, în perioada 2007-2013, pentru investiţii de mediu, fie că este vorba de ape, deşeuri, biodiversitate, împăduriri, arii şi specii protejate. Banii (aproximativ 4,5 miliarde de euro) vin de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune, la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
Plusuri şi minusuri
Cel mai bine stă domeniul apelor, care beneficiază de cea mai mare parte din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (60%). În 2007 şi 2008, România a primit aprobare de la Comisia Europeană pentru opt proiecte majore, care însumează 850 milioane de euro. Pentru termoficare urbană au fost depuse opt proiecte, valoarea acestora ridicându-se la 460 milioane de euro.
Pe lista investiţiilor majore se numără şi prevenirea inundaţiilor, proiectele însumând aproximativ 200 milioane de euro. Cel mai slab stă domeniul biodiversităţii care, în cei doi ani scurşi de la aderarea la Uniunea Europeană, a reuşit să încaseze doar 1,8% din banii pentru acest sector. Din 215 milioane de euro, 172 de milioane constituie finanţarea comunitară, iar 43 de milioane cofinanţarea naţională obligatorie. Până acum au fost depuse 48 de proiecte. Dintre acestea, Autoritatea de Management pentru POS Mediu din minister a validat mai puţin de o treime, respectiv 15 proiecte, în valoare totală de 4 milioane de euro.