x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii negri ai PDL, încă nesocotiți de procurori

Banii negri ai PDL, încă nesocotiți de procurori

de Adrian Ilie    |    03 Iul 2015   •   07:24
Banii negri ai PDL, încă nesocotiți de procurori
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Capii PSD şi PNL plătesc păcatele campaniilor trecute.  PDL, ocolit de către DNA

Dan Motreanu este ultimul dintr-o serie de lideri impor­tanţi ai partidelor româneşti implicaţi în dosare penale pentru finanţare ilegală a campaniilor electorale. DNA s-a ocupat cu precădere de PSD şi PNL. Singurii ce par a fi scăpat sunt foştii pedelişti, în pofida unor indicii solide că nici ei nu sunt imaculaţi.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Dan Motreanu, a fost pus, ieri, sub urmărire penală pentru spălare de bani şi folosirea influenţei pentru foloase necuvenite. Concret, Motreanu este suspectat că a primit 250.000 de euro pentru finan-ţarea campaniei electorale a PNL din anul 2008. Acuzaţiile lui Motreanu vin în prelun­girea dosarului în care este acuzat un alt liberal de frunte, George Scutaru, fost lider de grup al deputaţilor PNL. Cei doi sunt acuzaţi de fapte similare, în cazul lui Scutaru fiind vorba de 170.000 de euro ce ar fi mers pentru campania din 2008, a căror provenienţă a fost disimu­lată sub forma unor contracte de publicitate. Nici măcar Scutaru nu este prima captură din dosar, totul pornind de la o mită pe care ar fi primit-o Cristinel Bîgiu, preşedintele CJ Buzău, şi fostul ministru de Interne, Cristian David. Căderea în serie a unor lideri importanţi ai PNL arată cât de întinsă şi complexă este reţeaua prin care partidele scot bani negri pentru cheltuielile extravagante din campaniile elec­torale. În schimb, aripa pedelistă a PNL pare a fi scutită de neca­zuri cu procurorii pe motive de finanţare, deşi în dosarul Microsoft există indicii solide că o parte din banii luaţi ca şpagă ar fi mers către tre-zoreria PDL. Din arestul pre-ventiv, fostul ministru al Co-municaţiilor în Guvernul Boc, Gabriel Sandu, a invocat sume ameţitoare ce ar fi ajuns la PDL pe căi ilegale şi nume grele implicate în operaţiune. Într-un singur an, 2008, Sandu ar fi cotizat la partid 920.000 de euro, banii fiind înmânaţi lui Vasile Blaga şi Robertei Anastase. Denunţul lui Sandu a fost inclus şi într-un referat al DNA în care este menţionat explicit faptul că o parte din mită ajungea la PDL, inclusiv prin intermediul Elenei Udrea. Niciunul dintre cei trei lideri invocaţi nu a fost chemat să dea explicaţii. Situaţia este cu totul alta la PSD. Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al CJ Brăila, a ajuns deja la închisoare pentru banii pe care i-a obţinut pentru campania elec­torală a lui Mircea Geoană în 2009, iar acesta a fost chemat să dea explicaţii la DNA şi pentru sprijinul financiar ilegal de care ar fi beneficiat din partea lui Marian Vanghelie. Ultimul (fost) pesedist intrat în colimatorul procurorilor este Sebastian Ghiţă. Acesta este acuzat că a mituit alegători la alegerile par-lamentare din 2012 și pre-zidenţiale din 2014 cu produse achiziţionate cu bani negri.


Deşi numele lui Vasile Blaga a fost des pomenit în dosarul Microsoft, acesta a fost lăsat în pace de procurori. Dintre foştii pedelişti, doar Florin Popescu, fost preşedinte al CJ Dâmboviţa, a fost pus sub acuzare pen-tru că ar fi mituit alegătorii cu pui con-gelaţi. Există speculaţii că şi condamnarea Monicăi Iacob-Ridzi s-ar fi datorat faptului că a încercat să asi-gure finanţare ilegală pentru Elena Băsescu la europarlamenta­rele din 2009.

Lege nouă

Chiar fostul preşedinte Traian Băsescu a admis că partidele cheltuiesc mai mult decât pot justifica, el estimând la 15-20 milioane de euro campaniile prezidenţiale ale lui Ponta şi Iohannis din 2014. În mai 2015, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege a finanţării partidelor politice ce prevede o urmă-rire contabilă mai riguroasă a sumelor de bani pe care le au la dispoziţie partidele, legea lărgind considerabil atribuţiile Autorităţii Elec­torale Permanente. Îm-prumuturile făcute de către partide vor fi publicate în Monitorul Oficial.

×