x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Basarabia e România". Mii de manifestanţi au cerut, la Chişinău, unirea Republicii Moldova cu România

"Basarabia e România". Mii de manifestanţi au cerut, la Chişinău, unirea Republicii Moldova cu România

16 Sep 2012   •   22:24
"Basarabia e România". Mii de manifestanţi au cerut, la Chişinău, unirea Republicii Moldova cu România

"Vrem unire cu tara mama, asta-i singura solutie a Republicii Moldova ca sa se salveze. Dorim integrare europeana, dar pentru asta avem nevoie de unire cu Romania". Este declaratia data reporterilor publika.md de unul dintre participantii la Marsul Unirii, desfasurat duminica la Chisinau. Conform organizatorilor manifestatiei - Platforma Civica "Actiunea 2012" - aproximativ 7.000 de oameni au marsaluit ieri pe strazile capitalei Moldovei de dincolo de Prut. Printre ei s-a aflat, pentru scurt timp, si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Conform surselor oficiale, peste 700 de politisti au fost mobilizati pentru mentinerea ordinii. Au existat incercari ale oponentilor de a bloca marsul, asupra unei persoane a fost gasit un pistol cu gloante de cauciuc, insa nu s-au inregistrat incidente majore.

Manifestantii au fluturat sute de steaguri romanesti. Unii purtau tricouri inscriptionate cu "Basarabie e Romania", "Unirea face puterea" sau "Rupe frontiera". La trecerea prin dreptul penitenciarului din Chisinau, manifestantii s-au oprit si au strigat "Voronin, la puscarie!"

Vezi mai multe fotografii aici

La capatul marsului, a fost semnata o petitie adresata politicienilor in care se cere modificarea Constitutiei Republicii Moldova pentru introducerea unui articol care sa prevada unirea cu Romania.

Publika.md informeaza ca, tot duminica, a avut loc si o manifestatie impotriva Marsului Unirii, organizata de Partidul Social Democrat din Moldova. Dupa ce au ascultat discursuri antiromanesti, cele cateva zeci de persoane participante au pornit in mars spre ambasada Romaniei. "Sa nu ne dicteze noua romanii ca Basarabia e a lor. Nu, Basarabia nu e a lor. Basarabia e a Moldovei; "Eu voi vorbi in limba rusa. Am venit pentru a-mi cere drepturile. In Moldova noastra, romanii nu-si au locul" - au declarat pentru Publika cativa participanti. Conform autoritatilor locale, aceasta manifestatie nu a avut autorizatie.

Vezi video aici

×