x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a băgat Alba Iulia în Cartea Recordurilor

Băsescu a băgat Alba Iulia în Cartea Recordurilor

de Lucian Dobrater    |    29 Mai 2009   •   00:00
Băsescu a băgat Alba Iulia în Cartea Recordurilor
Sursa foto: Lucian Dobrater/

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, în jurul orei 15,00, la Alba Iulia, cu elicopterul, aterizând pe terenul de sport al Liceului Militar "Mihai Viteazul".



Şeful statului a fost întâmpinat de primarul Mircea Hava, vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, prefectul Ştefan Bardan şi parlamentarii democrat-liberali, cvasi-majoritari în Alba.

Pentru început, Băsescu a avut o întâlnire la sediul Primăriei cu reprezentanţii autorităţilor  locale şi judeţene, precum şi cu activul PD-L, care l-a însoţit ulterior în cetatea "Alba Carolina", pentru evenimentul zilei: marea îmbrăţişare a intrat în Cartea Recordurilor.

Administraţia locală din Alba Iulia a încercat şi a reuşit stabilirea unui nou record mondial, cu aproape 10.000 de oameni care au "îmbrăţişat" bimilenara cetate, pe un traseu în lungime de 3.450 de metri, pentru a doborî actualul record mondial deţinut din 2005 de Mexic, cu 6.623 de persoane.

După ce a urcat pe jos de la prima poartă spre Poarta a III-a a cetăţii, Băsescu a ajuns în faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan.
Preşedintele a îmbrăcat un tricou în culorile municipiului Alba Iulia, cu o inimă roşie în piept, primit de la primarul municipiului, Mircea Hava, tricou purtat şi de miile de oameni prezente la eveniment. Şeful statului a motivat, într-o scurtă declaraţie oferită presei, că nu a venit la Alba Iulia special pentru a se prinde în "Marea Îmbrăţişare".

"Nu am ajuns special aici, pentru îmbrăţişare, ci pentru că la Alba Iulia îmbrăţişăm o istorie de 2000 de ani şi cred că este o îmbrăţişare a întregii nostre istorii. Îmi doresc ca Alba Iulia să valorifice turistic această minunată cetate, şi să ajungem în situaţia în care să nu putem să vizităm România fără să trecem pe la Alba Iulia", a subliniat preşedintele, primit în cetate şi de Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, ÎPS Andrei.

A urmat apoi vreo jumătate de oră nu prea plăcută pentru Traian Băsescu, care s-a prins de mai multe ori în lanţul uman al îmbrăţişărilor, însă unele imperfecţiuni ale acţiunii, legate de fotografia din avion, au făcut ca mult-aşteptatele zece secunde să se prelungească. La un moment dat, şeful statului a dat semne de nerăbdare, ieşind din "rând" pe motiv că i-au amorţit mâinile.

Până la urmă, Traian Băsescu a aşteptat cuminte şi disciplinat punctul culminant, "marea îmbrăţişare" fiind certificată de reprezentantul Guiness Book puţin după ora 17,00. La final, Traian Băsescu a stat aproape 15 minute alături de doi elevi de la Colegiul "Horea Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, unul din cele mai vechi colegii cu predare în limba română din Transilvania. "Probabil gestul va căpăta şi valenţe simbolistice, nu numai pentru locuitorii din Alba Iulia, ci şi pentru întreaga ţară, pentru că sunt câteva mii de români care practic îşi îmbrăţişează istoria", a spus Traian Băsescu.

Aşteptarea a fost însă de bun augur, reprezentantul Cărţii Recordurilor certificând 9.758 de persoane care s-au înlănţuit în "Marea Îmbrăţişare", cu mult faţă de vechiul record mondial din Mexic-6.624. Judecătorul Guiness Book, Paul Genny, care a parcurs, pe bicicletă cei patru kilometri ai lanţului uman, a declarat că din primele date reiese că recordul a fost doborât, însă "marea îmbrăţişare" urmează să fie validată oficial abia după ce vor fi verificate toate listele cu participanţii.

Băsescu a fost salutat apoi de garda de onoare a cetăţii, după care a făcut obişnuita "baie de mulţime", dând numeroase autografe pe tricourile de concurs şi fotografiindu-se cu oamenii. Traian Băsescu urma să plece în jurul orei 18.00 la Aeroportul din Sibiu, de unde se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

×