x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu atacă Olanda la Bruxelles: Principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este portul din Rotterdam, nu din Constanţa

Băsescu atacă Olanda la Bruxelles: Principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este portul din Rotterdam, nu din Constanţa

02 Mar 2012   •   07:50
Băsescu atacă Olanda la Bruxelles: Principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este portul din Rotterdam, nu din Constanţa

Presedintele Traian Basescu a acuzat Olanda, astazi, la Bruxelles, dupa semnarea pactului de guvernanta fiscala, ca "face un abuz fara limite legat de un stat membru", seful statului declarand ca intre conditiile de aderare la spatiul Schengen nu se regaseste si MCV.

"Legat de Schengen, opozitia a fost tot din partea Olandei care asteapta raportul din vara (raportul MCV n.r.). Pentru prima data insa avem un termen limita cu privire la luarea deciziei privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Daca s-a intamplat ceva pozitiv, a fost faptul ca s-a stabilit o data si un moment a care statele membre trebuie sa ia decizia pentru ca pana acum a fost tot timpul amanata. Am vrut sa obtinem garantia ca la un moment dat, dupa cel de-al doilea raport pe care-l asteapta Olanda, nu-l va mai cere si pe al treilea. Nu-i cerem Olandei un cec in alb, ci sa respecte tratatul de aderare. Olanda face un abuz fara limite, legat de un stat membru. Nu avem in conditiile de aderare la Schnegen conditia MCV", a explicat Traian Basescu, care a tinut sa precizeze ca "principala poarta de intrare a drogurilor in Europa este portul din Rotterdam, nu din Constanta".

Presedintele Traian Basescu a precizat ca in Consiliul European i-a cerut presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, adoptarea de catre PE a unei rezolutii "extrem de severe legate de PVV olandez". "Presedintele Schulz a fost foarte dur si in Consiliu acum legat de Olanda, nu numai public. a avut si declaratii publice. Va pot spune ca in Consiliu, profitand de prezenta presedintelui Schulz, eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid alfat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aiba o rezolutie extrem de severa, pentru ca altfel, ocazionat de masurile de austeritate abordate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele UE si daca vor mai fi cateva guverne cu partide ca PVV-ul din Olanda, ne intrebam ce se mai alege din Uniunea Europeana. De aceea am cerut in Consiliu presedintelui Parlamentului European sa se incerece adoptarea unei rezolutii extrem de severe legate de PVV-ul olandez", a spus Basescu.

Despre pactul de guvernanta fiscala, Train Basescu a declarat ca semnarea acestuia "inseamna cresterea gradului de armonizare politica la nivelul Uniunii Europene si cresterea controlului institutiilor europene in privinta politicilor fiscale. Cele 25 de state semnatare impart controlul national pe buget si fiscalitate cu Comisia Europeana. Romania s-a raliat unui efort comun de crestere a nivelului de integrare. S-au stabilit obiective ale strategiei UE 2020 si s-au facut analize ale programelor nationale de reforma", a declarat Traian Basescu.

Potrivit presedintelui Basescu, pentru 2012 Consiliul European a stabilit ca directiile europene sunt legate de cinci prioritati: consolidarea fiscala, reluarea activitatii normale de creditare, promovarea cresterii economice si a competitivitatii, combaterea somajului si modernizarea administratiei publice.

Liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, reuniti in cadrul Consiliului European de primavara, au semnat in aceasta dimineata, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de presedintele Traian Basescu.

Potrivit imaginilor transmise din sala in care a fost semnat documentul, presedintele Traian Basescu a incurcat luna Martie cu Februarie, scriind in dreptul iscaliturii sale data: "02.02.2012".

Documentul, a carui forma finala a fost convenita la Consiliul European informal din 30 ianuarie, stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%.


In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Potrivit Tratatului, daca se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala, la fel ca si asa-zisa ''regula de aur'' privind limitarea deficitului structural. Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective.

"Acest tratat inseamna mai multa responsabilitate si o mai buna supraveghere. Fiecare tara semnatara se angajeaza sa includa prevederile in cadrul propriei legislatii, la nivel constitutional sau echivalent", a spus Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European.

×