Preşedintele Traian Băsescu a intervenit telefonic pe lângă ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, pentru a nu-l demite pe Radu Gheţea (foto) de la conducerea Casei de Economiişi Consemnaţiuni – CEC Bank.
Sprijinului şefului statului pentru preşedintele CEC Bank a venit la scurt timp după ce fiica cea mare a acestuia, Ioana Băsescu, a contractat un credit ipotecar de 4,6 milioane de lei pentru achiziţia unui teren agricol de 290 de hectare lângă localitatea Nana, Judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
Rugăminţi, pile sau avertismente?
Dezvăluirea intervenţiei preşedintelui a fost făcută miercuri seara chiar de ministrul Chiţoiu la Guvern.
“M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat...”, a spus Chiţoiu.
El a adăugat că i-a răspuns preşedintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată şi o evaluare aactivităţii actualei conduceri a CEC. “Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”, a conchis Chiţoiu.
Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune “o pilă” pentru un şef de bancă.
Informaţia a fost confirmată printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al preşedintelui Traian
Băsescu. În varianta Palatului Cotroceni, Băsescu “l-a avertizat” în data de 17 octombrie pe Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal, deoarece o astfel de schimbare făcută pe criterii politice ar crea neîncredere atât în insituţia bancară, cât şi în sistemul bancar românesc.
Gheţea este şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, iar pierderea funcţiei de la CEC ar duce automat şi la schimbarea din ARB.
Mai mulţi bani pentru Ioana Băsescu
Dincolo de acest telefon, rămâne fără răspuns o serie de întrebări legate de achiziţia terenului de la Nana.
Potrivit condiţiilor de creditare publicate pe site-ul CEC Bank, instituţia financiară acordă împrumuturi ipotecare pentru achiziţia de terenuri agricole pe 35 de ani în limita unui plafon maxim de 2,8 milioane de lei.
Creditul obţinut de Ioana Băsescu este în valoare de 4,6 milioane de lei şi este acordat pe o perioadă de 30 de ani. De ce a făcut CEC Bank o excepţie în cazul fiicei preşedintelui şi a majorat cu peste 60% (1,8 milioane de lei) plafonul pe care l-ar aplica în cazul unei persoane fizice obişnuite?
Am încercat să aflăm de la bancă în baza căror norme s-a făcutaceastă excepţie. Biroul de presă al
CEC ne-a comunicat că “decizia băncii este ca deocamdată să nu comenteze pe această temă”.
O altă întrebare este legată de valoarea reală a terenului de la Nana. Băsescu a declarat că valoarea terenului, cu care a fost garantat creditul, este mai mare decât suma împrumutată de la bancă. Prefectul de Călăraşi susţine însă că preţul terenului ar fi fost supraevaluat, iar cei 4.500 de euro/hectar, cât a plătit Ioana Băsescu, ar fi fost suficienţi pentru achiziţia a două hectare de
pământ în zona respectivă. “Din datele pe care le am eu, în zona Nana-Luica, preţul terenului este undeva la 2.000 de euro hectarul. Mi-aş dori ca cel puţin un tânăr din 10 să aibă 4.500 de euro nu să cumpere un hectar, ci două în acea zonă”, a declarat George Iacob, prefectul de Călăraşi. “Mâine îmi dau demisia şi plec din zona publică dacă în Călăraşi, în zona aceea, pământul se vinde cu 2.000 de euro hectarul”, a spus în replică Adrian Rădulescu, consilierul preşedintelui Băsescu. Rădulescu a fost cel care a consiliat-o pe fiica preşedintelui la achiziţia terenului. Pe internet, preţul terenurilor agricole de vânzare în Călăraşi nu depăşeşte 3.000 de euro.