Seful statului, Traian Basescu, a venit ieri la Consiliul Superior al Magistraturii chitit sa-i plezneasca public pe cei 1.600 de judecatori nemultumiti ca printr-un discurs rezidential au fost bagati de-a valma in oala coruptilor. Luat la bani marunti, el a plecat insa gata sa-si recunoasca greselile de politician imperfect.
|
LA CSM. Prins intre parchete si instante, Traian Basescu pare sa-si fi inteles greseala fata de judecatori |
Seful statului, Traian Basescu, a venit ieri la Consiliul Superior al Magistraturii chitit sa-i plezneasca public pe cei 1.600 de judecatori nemultumiti ca printr-un discurs rezidential au fost bagati de-a valma in oala coruptilor. Luat la bani marunti, el a plecat insa gata sa-si recunoasca greselile de politician imperfect.
Traian Basescu a venit ieri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a sustine cu aplomb ca a avut dreptate cand i-a facut corupti pe judecatorii romani.
Vizita sa nu a fost intamplatoare, deoarece seful CSM trebuie sa decida daca va trimite sau nu la Curtea Constitutionala memoriul celor 1.600 de magistrati revoltati. Gestul judecatorilor a fost aproape ironizat de presedinte la inceputul discursului: "E usor sa strangeti o mie de semnaturi intre voi. Va asigur ca toti cei 300 de comandanti romani de nave ar vota cu Basescu, dar conteaza ce spune echipajul. N-ati vrea sa strangeti aceste semnaturi de la populatie?".
A invocat in favoarea sa cele 12.000 de petitii trimise la Cotroceni de justitiabilii nemultumiti, cele 9.300 de plangeri ale romanilor depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si s-a proclamat cel mai fin cunoscator al romanilor. "Ce va spun eu este ceea ce gandeste romanul. Daca va ganditi ca printr-un memorandum luati dreptul presedintelui de a spune ce gandesc cei care l-au ales, este eronat", a pledat Basescu. Seful statului a sustinut ca nu va ocoli nici de acum incolo subiectul Justitie din prim-planul discursurilor sale. "Voi continua pana cand se va diminua numarul petitiilor si al proceselor la CEDO si nimeni nu ma va bloca."
El a cerut CSM sa trimita totusi sesizarea judecatorilor la Curtea Constitutionala pe motiv ca i se pare "foarte interesat" sa vada "cum masoara Curtea dreptul presedintelui de a se exprima in tara lui".
PASI MICI INAPOI. Lucrurile n-au ramas insa asa. Pe rand, judecatori din CSM au inceput sa-si spuna punctul de vedere si, dupa fiecare opinie exprimata, Basescu a dat cate un pas inapoi. "In instante s-a ajuns la un adevarat segment de razboi civil. Toti cred ca au dreptate. Si cum un judecator nu le-o recunoaste, este catalogat ori incapabil, ori corupt", a spus presedintele Instantei Supreme, Nicolae Popa. Si seful statului a inceput nuantarea: "Mi se pare legitima reactia judecatorilor, dar voiam sa-mi spun punctul de vedere. Curtea Constitutionala ar putea astfel sa stabileasca si limitele in care un presedinte se poate adresa unei alte puteri". A urmat raspunsul transant al fostului sef CSM, Dan Lupascu. El a catalogat mesajul presedintelui, favorabil procurorilor si defavorabil judecatorilor, drept "o cale aleasa prost", ce ar putea accentua ireparabil fisura dintre cele doua profesii. "Trebuie sa distingem intre cei nedreptatiti de Justitie si cei nemultumiti de ea", a spus magistratul. Replica prezidentiala nu s-a lasat asteptata: "Va dau dreptate...".
JUSTITIA, CA SI BISERICA?
|
Actualul sef al CSM, Iulian Galca, si-a sustinut si el colegii: "Sunt foarte multi judecatori corecti in tara. Afirmatii de genul «sistemul este corupt» ii afecteaza cel mai mult chiar pe ei". Si inca un pas prezidential inapoi: "Asa este. Nici un politician nu este perfect. Deci nici eu". Judecatoarea Lidia Barbulescu i-a aratat presedintelui ca acele 12.000 de memorii invocate n-ar mai parea atat de grave daca sunt privite si din unghiul Justitiei, care "in 2005 au judecat doua milioane de dosare". Deja zambind, Basescu a recunoscut ca, din petitiile cu pricina, doar 3.000 au fost gasite viabile si au fost trimise la institutiile abilitate sa le rezolve. Cu aceasta ocazie, presedintele le-a dezvaluit magistratilor si visul sau cu "Doamna oarba": "Mi-as dori ca Justitia sa fie la fel de credibila ca si Biserica". Cineva i-a amintit insa ca la Biserica dreptatea se face dupa moarte.
|