Atenţie! Pericol public! Trece coloana oficială fără protecţia Poliţiei şi a Jandarmeriei, excluse de preşedinte! Terfelitorul Constituţiei face pe victima şi pretinde legalitate.
După ce a renunţat la profesori şi la medici, obligându-i să ia calea pribegiei prin tăierea salariilor cu 25%, a îngenuncheat oamenii de cultură şi a etichetat ţara drept una de mâna a doua, Traian Băsescu face încă un gest de excludere şi umilire a instituţiilor statului, care reprezintă de fapt încă un pas în instaurarea dictaturii personale.
Printr-un gest fără precedent, preşedintele Traian Băsescu a renunţat la dispozitivul de poliţişti şi jandarmi care însoţeşte şi asigură traseul coloanelor oficiale, exemplul lui fiind urmat la scurt timp şi de premierul Emil Boc. O decizie care-i priveşte până la urmă ca persoane private, dar cu implicaţii din punct de vedere al protocolului, atât la nivel intern, cât şi extern. Băsescu şi Boc reprezintă două instituţii de vârf ale statului român - Preşedinţia şi Guvernul, şi în acest caz este nevoie de modificarea legislaţiei, astfel încât poliţiştii şi jandarmii să fie exoneraţi de sarcina de a însoţi şi asigura traseul coloanelor oficiale ale preşedintelui şi premierului, iar sepepiştii sau alte structuri militare să preia aceste atribuţii. Decizia preşedintelui şi premierului are însă efecte şi în plan extern, având în vedere că amândoi primesc delegaţii din străinătate, cărora trebuie să li se asigure traseul la sosirea şi la plecarea din România, dar şi pe parcursul deplasărilor în care sunt însoţiţi de preşedintele Băsescu sau de premier. Dincolo de aceste aspecte tehnice, gestul fără precedent al lui Băsescu poate fi considerat un atac la adresa ministrului de Interne, Vasile Blaga, în subordinea căruia se află poliţiştii şi jandarmii. Şi cum e maestru în diversiuni, şeful statului ar mai putea împuşca un iepure: să inducă frica atât printre sindicalişti care anunţă mari mişcări de stradă în perioada următoare, cât şi în rândurile românilor care ar vrea să li se alăture protestatarilor şi să îi susţină. Jocul prezidenţial la intimidare ar fi doar începutul, pentru că, aşa cum susţin unii lideri sindicali, pasul următor ar fi modificarea legislaţiei, astfel încât dreptul constituţional la întrunire să fie restrâns. Băsescu s-a folosit totodată de manifestaţia din poarta Cotrocenilor pentru a deturna discuţia publică de la miezul problemei - criza profundă în care a împins ţara. Prin protestul de vineri, oamenii legii au dorit să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul ordinii şi siguranţei publice în urma tăierilor de salarii şi disponibilizărilor de personal, măsuri ce pot fi considerate un atentat la securitatea naţională. Or, Traian Băsescu, care e şeful Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu se afla la locul de muncă, trimiţând la înaintare un consilier de stat pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.
Protestul poliţiştilor, cu răsunet puternic în ţară şi în străinătate, arată cât de izolat este regimul, care se luptă cu propria populaţie.
Preşedintele Traian Băsescu a renunţat de vineri, de la ora 17:00, cu de la sine putere, la serviciile Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, pentru însoţirea coloanelor oficiale. Încă o dată orgoliul şefului statului s-a dovedit a fi mai presus de lege. După ce a catalogat mitingul celor 6.000 de poliţişti din Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni ca fiind "ilegal", Traian Băsescu face acelaşi lucru încălcând prevederile art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 195/2002, privind circulaţia pe Drumurile Publice, respectiv "însoţirea cu echipaje de Poliţie Rutieră a coloanelor oficiale".
Serviciile din subordinea Ministerului de Interne implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia Rutieră şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP, care, în urma deciziei de vineri a şefului statului, le-ar putea prelua atribuţiile. Vom vedea cum se vor desfăşura "ostilităţile", ţinând cont că pe un traseu scurt - să spunem de la reşedinţa preşedintelului până la Palatul Cotroceni - erau angrenaţi pentru a asigura trecerea în condiţii de siguranţă a coloanei oficiale 10-12 poliţişti de la Rutieră. În timp ce, pe un traseu lung, Cotroceni - Eroii Revoluţiei - Floreasca - Victoriei, sunt mobilizaţi aproape toţi oamenii legii antrenaţi şi folosiţi special pentru astfel de misiuni, adică vreo 30-40 la număr.
Însoţirea coloanelor oficiale constituie una dintre activităţile specifice desfăşurate de efectivele de Poliţie Rutieră, în care sunt angrenate importante resurse umane şi tehnice şi care se execută, de regulă, în cooperare cu alte instituţii abilitate în baza unor planuri de acţiune speciale (SPP, SRI, Jandarmeria Română). Însoţirea primului om în stat de către poliţiştii de la Rutieră nu este vreun moft al acestora sau vreo fiţă de ultimă modă. Dimpotrivă.
Asigurarea securităţii şefului satatului este datorie de serviciu a acestora, executată de ei în baza unei legi şi/sau ordonanţe de guvern. Tocmai de aceea, pe site-ul Direcţiei Poliţiei Rutiere există trecut un "Serviciu de Reglementare şi Misiuni Speciale", a cărui atribuţie, în baza Ordonanţei 195/2002, este aceea de a asigura securitatea demnitarilor.
Marian Gruia, preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, interpretează mesajul preşedintelui ca fiind o chestiune de imagine, în sensul că "vrea să arate că face doar ce vrea". Potrivit lui Gruia, legea obligă Poliţia Rutieră să asigure deplasarea coloanei oficiale a Preşedinţiei, iar prin renunţarea la serviciile acesteia înseamnă implicit, încălcarea legii. Cu toate acestea, pentru cei care se întrebau dacă în urma deciziei luate preşedintele Băsescu va sta la semafor ca orice muritor de rând sau va suporta cu orele ambuteiajele din trafic, Gruia precizează că "în Servicii (de Securitate - n.r.) sunt destui oameni, adepţi ai preşedintelui, care vor face tot posibilul să înlocuiască personalul Poliţiei Rutiere, necesar pentru deplasarea coloanei oficiale". Liderul a precizat că sindicatele din Poliţie se pregătesc de proteste mai ample, arătând că vor merge până la capăt pentru rezolvarea problemelor ridicate.
"Dacă asta este decizia preşedintelui, noi o respectăm. Oricum, atribuţiile poliţiştilor de la Rutieră pentru însoţirea coloanei oficiale - adică fluidizarea traficului, prevenirea producerii oricărui eveniment care ar putea afecta siguranţa circulaţiei până la închiderea circulaţiei pe itinerar; interzicerea accesului pe traseul de deplasare a coloanei oficiale a oricărui vehicul, după ce s-a dispus închiderea circulaţiei, cu excepţia celor stabilite prin consemn; asigurarea unui spaţiu de siguranţă şi prevenirea manevrelor care pot determina blocaje - nu le facem aşa de capul nostru. Eu, poliţist, dacă sunt informat de SPP cu privire la o anumită acţiune, deplasare sau orice altceva a preşedintelui sau primului-ministru, mă duc. Dacă nu, nu. Nu mă anunţă nimeni, îmi văd de treaba mea. Mă anunţă, în baza legii îmi fac meseria. Dacă a spus asta, noi respectăm", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din Poliţia Rutieră.
Bogdan Onea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Protecţie şi Pază, a declarat că SPP-ul se va achita în continuare de obligaţiile care îi revin conform legii, în ceea ce priveşte asigurarea pazei şefului statului, dar nu va prelua şi activităţile realizate de instituţiile din subordinea MAI. La rândul lui, Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei Române, a declarat pentru ziarul nostru că "au fost înştiinţaţi de decizia preşedintelui şi că jandarmii îşi vor face în continuare treaba conform prevederilor legale".
El a mai precizat că, spre deosebire de poliţiştii de la Rutieră, care au atribuţii directe legate de coordonarea coloanei oficiale, jandarmii se ocupă cu securitatea obiectivelor pe unde trec demnitarii.
Surse din MAI au declarat ieri că Traian Băsescu ar fi cerut ministrului Vasile Blaga demiterea şefului Jandarmeriei.
Din solidaritate cu şeful statului, premierul Emil Boc a decis ieri, la întoarcerea sa de la New York, să renunţe şi el la protecţia escortei.
"Premierul îşi dă astfel cu stângul în dreptul. Comite o ilegalitate, pentru că maşina SPP-ului este maşina Poliţiei, iar ofiţerul SPP care o conduce este îmbrăcat în uniformă de Poliţie. Însă, această maşină a avut aprinse lămpile albastre, nu cele roşii şi nu avea voie să treacă pe culoarea roşie a semaforului. Odată maşina Poliţiei Rutieră plecată, coloana lui Boc nu mai este una oficială, ci doar o coloană cu regim prioritar. Mai precis, maşina SPP-ului avea aprinse luminile albastre, care, potrivit Codului Rutier, impun doar acordarea priorităţii de trecere şi trebuie să se oprească la culoarea roşie a semaforului, fapt ce nu s-ar fi întâmplat", a declarat pentru Mediafax Toader Paraschiv, vicepreşedintele Cartel Alfa.
Fapt contrazis însă de Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, care a precizat pentru ziarul nostru că "premierul nu a încălcat legea atunci când coloana sa oficială a trecut pe roşu, în lipsa însoţitorilor de la circulaţie". Şi asta pentru că, potrivit legii, ofiţerii SPP aflaţi în misiune au dreptul să treacă pe roşu, dacă au în funcţiune mijloacele de avertizare.
"Şi domnul Boc a renunţat la serviciile Poliţiei Rutiere. Foarte bine, pentru că noi avem şi alte sarcini de serviciu. Vedeţi că tot timpul se blochează Bucureştiul doar pentru că vrea să se deplaseze el de la Palatul Victoriei la Cotroceni. Să îşi vadă de treabă, să meargă şi pe jos. Noi ne-am arătat nemulţumirea domnului Boc. Noi suntem hotărâţi să ne câştigăm drepturile", a declarat şi Florian Ioniţă, lider SNPPC. (Mara Răducanu)
"CAŞCHETELE", FILMATE DE SERVICII
Protestul de vineri al oamenilor legii pare să fie "mărul discordiei" în decizia luată de Băsescu. Vasile Blaga, ministrul MAI, a declarat că unii poliţişti care au participat la miting - vreo cinci la număr - cu arma din dotare vor răspunde penal în faţa legii. Şi oamenii legii care şi-au aruncat caschetele în faţa Cotroceniului vor fi traşi la răspundere: acest lucru constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani, potrivit Codului Penal. În cadrul interviului acordat Hotnews, Vasile Blaga a mai declarat că "săptămâna viitoare va finaliza proiectul de lege care oferă cadrul legal pentru a face disponibilizări în Poliţie şi pentru a acorda măsuri compensatorii", precizând însă că în Guvern se discută creşterea salariilor bugetarilor de la 1 ianuarie 2011. Surse din cadrul Poliţiei au declarat că printre participanţii la mitingul de vineri, de la Cotroceni, "s-au aflat şi oameni din serviciile secrete trimişi special pentru a monitoriza protestul, a-i filma pe participanţi şi a da mai departe raportul".
BĂSESCU SE EXPLICĂ ŞI CERE GUVERNULUI SĂ FACĂ ORDINE LA INTERNE
Preşedintele Traian Băsescu a explicat ieri într-o declaraţie publică motivele pentru care a renunţat la serviciile poliţiştilor şi jandarmilor. Băsescu a arătat că 6.000 de poliţişti au plecat vineri într-un marş ilegal, aceştia fiind exact cei care trebuie, alături de jandarmi, să aplice legea. El a subliniat că aceşti poliţişti şi jandarmi vor avea o "dificultate" să ceară, la alte manifestaţii, respectarea legii. Şeful statului a menţionat că protestatarii au încălcat legea purtând, la un miting ilegal, uniforme cu simbolurile statului român. "Ceea ce domniile lor au făcut nu s-a încadrat nicicum în obligaţiile pe care le au zi de zi. Au încălcat legea purtând uniformele care poartă simbolurile statului român. Cel mai grav lucru dintre ilegalităţile comise de poliţişti a fost că au subminat autoritatea statului român", a spus Băsescu. El a mai spus că Guvernul trebuie să rezolve imediat problemele de disciplină din Ministerul de Interne. Declaraţiile şefului statului reprezintă o ameninţare clară la adresa poliţiştilor şi jandarmilor, iar punerea ministrului Blaga la judecata Guvernului este o reeditare a cazului Hayssam. Acum patru ani, şeful statului a folosit fuga din ţară a omului de afaceri sirian pentru înlocuirea din funcţie a şefilor SRI, SIE şi DGIPI şi a procurorului general. (G.A.)
MINISTRUL VASILE BLAGA AR VREA SĂ DEMISIONEZE
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ar intenţiona să-şi prezinte demisia din funcţie în perioada următoare, susţin surse din conducerea PDL. Acest lucru ar urma să se întâmple înainte de 7 octombrie, când sindicatele din cadrul structurilor MAI au anunţat că vor organiza un nou miting de protest, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente. Sursele citate susţin că ministrul de Interne, a cărui popularitate în rândul subalternilor săi este mare, nu ar mai dori să îşi asume situaţia financiară extrem de grea prin care trece ministerul, situaţie în care protestul poliţiştilor ar fi decontat exclusiv de premierul Boc şi preşedintele Băsescu. Despre demisia ministrului de Interne a vorbit ieri şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. "Ministrul de Interne Vasile Blaga (...) fie îi determină pe preşedinte şi pe şeful său de Guvern să revină asupra unei decizii absurde şi cu consecinţe publice dintre cele mai grave, fie demisionează. Pentru că dacă o instituţie esenţială din subordinea sa e considerată nesigură sau inutilizabilă de preşedinte şi primul-ministru, atunci e foarte clar că ministrul de Interne are o problemă", a spus liderul PNL care a anunţat totodată că va cere comisiilor parlamentare de specialitate să-i audieze pe ministrul de Interne şi şeful SPP. În schimb, liderul PSD, Victor Ponta crede că "nu Vasile Blaga este cel care ar trebui să-şi dea demisia în acest caz, ci preşedintele României". "Traian Băsescu l-a pus într-o poziţie foarte proastă pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care trebuie să-şi apere oamenii", a spus Ponta. (Adriana Duţulescu)
Citește pe Antena3.ro