x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: UE trebuie să devină o entitate politică puternică

Băsescu: UE trebuie să devină o entitate politică puternică

21 Ian 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, astăzi, că UE trebuie să devină o entitate politică puternică, considerând că trebuie finalizată cât mai repede reforma instituţională a uniunii, potrivit Agerpres.



'România consideră că trebuie finalizată cât mai repede reforma instituţională a UE, găsind o soluţie pentru Tratatul de la Lisabona, asfel încât să ne putem concentra pe alte priorităţi imediate. Mă refer în primul rând la surmontarea actualei crize economico-financiare şi la crearea unui mediu prosper şi sigur pentru cetăţenii europeni', a spus şeful statului, în alocuţiunea susţinută cu ocazia primirii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Şeful statului a precizat că are în vedere, în egală măsură, asigurarea securităţii energetice şi pregătirea Europei pentru a avea un rol de promotor în abordarea schimărilor climatice la nivel global. Totodată, Băsescu a spus că este nevoie de o capacitate mai mare de acţiune, mai operativă şi mai diversificată, menţionând că invocarea crizei economice nu poate fi un pretext pentru amânarea reformelor. În privinţa securităţii energetice, Băsescu a afirmat că evoluţiile din ultimile săptămâni denotă necesitatea unei coeziuni puternice a UE. 'O acţiune unitară ar fi proiectat interesele uniunii şi ar fi asigurat alternativele necesare, evitând ajungerea la o criză de aprovizionare cu resurse energetice. România a promovat această poziţie încă din 2005, când a evidenţiat nevoia surselor şi rutelor alternative concrete, precum proiectul Nabucco', a spus Băsescu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania