x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Batai de cap pentru autoritat

Batai de cap pentru autoritat

26 Mai 2004   •   00:00

Peste cateva zile vor avea loc alegerile locale, iar autoritatile nu s-au familiarizat cu legislatia in vigoare.

MONICA ANDREI

Presedintele Biroului Electoral Municipal (BEM), Elena Roventa, nu stie conditiile in care un candidat la functia de primar general sau de sector poate fi declarat castigator. Conform legii, este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Presedintele BEM a dat din umeri atunci cand a fost intrebata ce inseamna majoritate, jumatate plus unu sau un numar suficient de mare de voturi ca acel candidat sa fie plasat pe primul loc. Dupa ce a citit de fata cu presa paragraful din lege care se referea la alegerea primarului, Elena Roventa a declarat ca daca un candidat are 43 la suta din voturile valabil exprimate, iar altul are 40, castiga primul, fara a mai fi nevoie de un al doilea tur de alegeri.

Lucrurile nu sunt bine puse la punct nici in ceea ce priveste transportul si paza buletinelor de vot. Prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, a declarat ca buletinele vor fi transportate, incepand de astazi, la sediile primariilor de sector, fiind pazite de gardieni publici. Asta in conditiile in care gardienii sunt subalternii primarilor de sector, aflati in cursa electorala pentru un nou mandat.

Grecea este aproape convins ca nu vor fi fraude electorale. „Ma indoiesc ca se poate frauda actul electoral. Sunt atatia observatori acreditati, ca nu pot sa cred cum exercitiul democratic va fi stirbit de vreun gest de acest gen. Am pornit de la ideea de transparenta totala si am luat toate masurile pentru a asigura buna paza a buletinelor de vot si intocmirea listelor nominale. In plus, legea specifica clar ca se voteaza la adresa de pe buletinul de identitate si nu prin gari sau piete", a spus prefectul.

×
Subiecte în articol: observator