x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătălia pentru Ştirile TVR. Vezi cine este favoritul

Bătălia pentru Ştirile TVR. Vezi cine este favoritul

de Cristiana Stamatescu    |    02 Mar 2012   •   12:23
Bătălia pentru Ştirile TVR. Vezi cine este favoritul

Postul de Director al Directiei Emisiuni Informative si Sport a TVR, ramas vacant in urma inlaturarii Rodicai Culcer, mai are doi pretendenti: Cezar Ion si Horia Grusca. Surse din cadrul institutiei au declarat pentru Jurnalul National, ca cei doi s-au alaturat, pe ultima suta de metri, in saptamana de prelungire a termenului de inscriere, celorlalti candidati inscrisi: Anca Lazarescu – cea care ocupa acest post cu titlu interimar -, Monica Ghirco si Claudiu Lucaci. Surprinzator este faptul ca TVR a prelungit termenul de inscriere, in conditiile in care, la data la care s-a luat aceasta hotarare, in cursa erau deja trei candidati: Lazarescu, Ghiurco si Lucaci. Ori ultima data cand s-a luat aceasta decizie, la finele anului trecut, cand postul de director al Directiei Stiri a fost scos la concurs pentru prima data de la pensionarea Rodicai Culcer, reprezentantii TVR au sustinut ca au luat aceasta hotarare din cauza faptului ca nu s-a prezentat nici un candidat: "Hotararea de prelungire a termenului de inscriere a fost luata vineri (n.n. - 2 decembrie), inainte de expirarea acestuia (n.n. - 5 decembrie, ora 16:00), deoarece pana la acea data nu exista nici un candidat", declarau acestia, cu mentiunea ca daca nici pana la data de 12 decembrie nu-si va depune nimeni candidatura, se va prelungi din nou termenul de inscriere.

Conform surselor citate, cele mai mari sanse pentru castigarea acestui concurs le are Cezar Ion, in prezent, director Directia Editoriala a TVR, si un apropiat al Ralucai Turcan, membru PDL si sefa Comisiei de Cultura din Parlamentul Romaniei. Asadar, este nevoie de un om de nadejde, pentru PDL, la sefia Stirilor, chiar daca acesta nu cunoaste bucataria unui asemenea departament, intr-un an de campanie electorala, sustin aceleasi surse. Doua "amanunte" interesant de semnalat ar fi: acela ca Cezar Ion modereaza la TVR 1 emisiunea politica "Presa si putere", in conditiile in care functia pe care o ocupa, aceea de Director al Directiei Editoriale a TVR, nu-i permite acest lucru decat cu o derogare din partea presedintelui director general Alexandru Lazescu, si acela ca Raluca Turcan este din ce in ce mai vizibila la TVR, daca tinem cont ca, in saptamana 20-26 februarie, aceasta a fost invitata in doua emisiuni subordonate direct, din punct de vedere editorial, lui Cezar Ion: "Garantat 100%" (23 februarie) si "La mustata" (22 februarie).

Cum poate fi invocat faptul ca cei trei candidati care lucreaza in acest moment in cadrul departamentului Stiri, anume Anca Lazarescu, Monica Ghiurco si Claudiu Lucaci, nu ar indeplini conditia "experienta de conducere in mass-media de minimum 3 ani", CV-ul lor consemnand o perioada mai mica la acest "capitol", si cum Horia Grusca s-ar fi inscris la concurs, conform acelorasi surse, pentru a da iluzia ca exista un contracandidat pentru Cezar Ion, pare ca nu ar exista nici un impediment ca directorul Directiei Editoriale al TVR sa fie declarat, cu usurinta, castigator in aceasta cursa.

Despre Cezar Ion se stie ca a revenit in TVR, ca director al Directiei Editoriale a TVR, in urma unei intelegeri amiabile cu institutia cu care a intrat in conflict juridic in 2008. In acel an, a fost anuntat ca CA al TVR a hotarat desfiintarea Departamentului Productie Editoriala, pe care acesta il conducea. In urma acestei decizii, Cezar Ion a dat TVR in judecata si a castigat procesul. "Intre mine si televiziune s-a semnat un contract de tranzactie prin care TVR s-a angajat sa revoce a doua decizie de concediere de anul trecut si sa-mi plateasca drepturile salariale pe toata perioada in care am fost concediat, respectiv august 2008 - 1 iunie 2010", a explicat Cezar Ion, pentru Mediafax, in mai 2010.

Cat priveste concursul, nu se stie cand va avea efectiv loc, referitor la care nu se cunoaste perioada de preselectie a candidatilor si nici care va fi componenta comisiei de examinare, intrucat anuntul ce anunta scoaterea la concurs a acestui post a disparut de pe site-ul TVR.

In televiziunea publica, se pregatesc si alte schimbari in zona stirilor. Desi, pe de o parte, institutia anunta restructurari importante, pe de alta, face angajari pentru ocuparea unor posturi de prezentatori pentru emisiuni politice, in conditiile in care oameni cu experienta in acest sens, precum Claudiu Lucaci, Marian Voicu, Monica Ghiurco, Liana Stanciu, Horia Grusca sunt mai mult sau mai putin trasi pe dreapta. Aceste emisiuni, sustin voci din cadrul institutiei, nu urmeaza a fi realizate doar pe TVR Info, asa cum suna anuntul oficial, ci si pe TVR 1 si TVR 2.

×