x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BBC: Băsescu a boicotat discursul Regelui în Parlament

BBC: Băsescu a boicotat discursul Regelui în Parlament

25 Oct 2011   •   13:14
BBC: Băsescu a boicotat discursul Regelui în Parlament

"Discursul Regelui Mihai I a fost boicotat de presedinte", scriu jurnalistii de la BBC, care subliniaza ca, pe langa Traian Basescu la eveniment au mai refuzat sa participe si ministrii Guvernului Boc.

La implinirea varstei de 90 de ani, Regele Mihai s-a adresat Parlamentului, le-a cerut politicienilor sa consolideze democratia in Romania si sa redea tarii demnitatea, noteaza BBC.

Fostul suveran a fost aplaudat indelung de parlamentarii si invitatii prezenti la eveniment. Pe de alta parte, membrii Guvernului, presedintele Traian Basescu si primul ministrul al Romaniei au refuzat sa participe la sedinta solemna din Parlament, mai scriu jurnalistii britanici.

Oficialii spun insa ca nu exista niciun plan de reinstaurare a monarhiei in Romania. "Vrem sa onoram si sa sarbatorim o persoana importanta a istoriei noastre", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, al carui partid l-a invitat pe fostul suveran sa tina un discurs in Parlament, scrie AFP.

Intr-un "discurs istoric", fostul suveran a indemnat clasa politica din Romania sa actioneze pentru ca tara sa isi regaseasca "demnitatea si respectul" pe scena internationala si a laudat progresele realizate dupa prabusirea regimului comunist in 1989, citand intre acestea "democratia, libertatile si un inceput de prosperitate", mai noteaza AFP.

Dar ultimul sef de stat care a supravietuit celui de al Doilea Razboi Mondial a denuntat "dispretul fata de etica si de rolul primordial al institutiilor statului, dar si personalizarea puterii", critici disimulate adresate presedintelui Basescu, acuzat de "autoritarism" de catre adversarii sai politici, comenteaza agentia franceza.

"Era un moment constructiv si util", a declarat, citat de AFP, fostul presedinte Ion Iliescu, care l-a impiedicat in anii '90 pe Mihai sa revina in tara si al carui partid social-democrat a propus ca fostul rege sa fie declarat "persona non grata". El a adaugat ca s-a "reconciliat" cu fostul suveran in 2001, lucru care i-a permis sa se instaleze definitiv la Bucuresti. In schimb, presedintele Basescu, care nu isi ascunde ostilitatea fata de fostul rege, noteaza agentia, si premierul Emil Boc au lipsit din Parlament, preferand sa asiste la ceremoniile de "Ziua Armatei", incheie AFP.

×