x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bicicliştii, în topul pericolelor pe şosea, potrivit IGPR

Bicicliştii, în topul pericolelor pe şosea, potrivit IGPR

de Dan Radu    |    10 Oct 2016   •   19:00
Bicicliştii, în topul pericolelor pe şosea, potrivit IGPR

Abaterile în trafic ale bicicliştilor au reprezentat cea de-a treia cauză care a dus la producerea accidentelor rutiere, în 2015, se arată într-un bilanţ făcut public, ieri, de IGPR, care a iniţiat o acţiune de combatere a indisciplinei cicliştilor, săptămâna trecută. Lipsa infrastructurii, blamată de biciclişti.

Potrivit Poliţiei Române, 10,18% din accidentele rutiere petrecute anul trecut au avut drept cauză abaterile de la regulile de circulaţie ale bicicliştilor. Este vorba de 634 de accidente care s-au soldat cu moartea a 86 de persoane şi rănirea gravă a altor 553, potrivit IGPR.

Săptămâna trecută, poliţiştii au lansat o campanie de combatere a indisciplinei bicicliştilor la nivel naţional, constatând 2.808 de  abateri.

Bilanţul dat publicităţii de Poliţie nu descrie cu adevărat ceea ce se întâmplă pe şosele, spune, însă, Geo, preşedintele Asociaţiei “Bate Şaua să Priceapă Iapa”, care militează pentru drepturile bicicliştilor.

“Poliţia se cam spală pe mâini. Până ca bicicliştii să respecte regulile de circulaţie ar trebui să aibă, mai întâi pe unde să meargă. La ţară, pe drumuri judeţene, bicicliştii împart şoseaua cu automobilele şi căruţele. Iar în oraş este haos”, spune Geo.

Acesta adaugă că la nivel declarativ toţi decidenţii politici vorbesc de promovarea mersului pe bicicletă, însă, cel puţin în ultimii ani, nu a existat nicio acţiune concretă de a li se oferi bicicliştilor condiţii sigure de deplasare.

Bicicliştii s-au plâns în mod repetat că pistele construite pentru ei sunt, deseori, impracticabile

×