x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BILANŢ CU CĂNTEC ŞI SCHIMBĂRI / Poliţişti doi la mie

BILANŢ CU CĂNTEC ŞI SCHIMBĂRI / Poliţişti doi la mie

de Mara Raducanu    |    16 Ian 2009   •   00:00

Prezentat în plin scandal iscat în “ograda” Internelor, bilanţul Poliţiei Capitalei a dezvăluit ieri aceleaşi probleme dintotdeauna. Stăm “bine” la furturi şi la accidente, însă spre deosebire de alte capitale, la noi  nu au fost înregistrate cazuri de atacuri armate. Iar dacă la Londra media este de un poliţist la 159 de locuitori, iar la Amsterdam de un poliţist la 114 locuitori, în Bucureşti există unul la 530 de locuitori.



Bilanţul Poliţiei Capitalei, prezentat ieri şi în  prezenţa  ministrului interimar al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, înregistrează 38,7 %  din criminalitatea stradală de la nivel naţional şi soluţionează 27,5 % dintre cazuri. Totodată, poliţiştii bucureşteni se confruntă cu 46,2 % din totalul furturilor de maşini înregistrate la nivelul ţării, soluţionând mai mult de jumătate din cazuri. Conform situaţiei prezentate de Poliţia Capitalei, atât infracţionalitatea economică, cât şi cea judiciară au avut o evoluţie relativ constantă în ultimii cinci ani, în timp ce infracţiunile de altă natură au crescut îndeosebi prin trecerea în competenţa poliţiei a unor infracţiuni aflate anterior în responsabilitatea instanţelor de judecată. Mai mult, spre deosebire de majoritatea capitalelor europene, în Bucureşti nu au fost înregistrate cazuri privind atacuri armate ale unor sedii de bănci, transporturi de valori monetare, luări de ostatici ori alte asemenea fapte deosebit de grave.

SECTORUL 5, CAMPION LA CONSUMUL DE DROGURI
Anul trecut, în Bucureşti au fost înregistrate 29.931 de furturi, din care 6.964 de furturi din maşini, 3.568 din sedii ale unor societăţi comerciale şi 2.578 de furturi din locuinţe. Poliţia Capitalei mai arată că în Bucureşti există un poliţist la 530 de locuitori. La Londra, media este de un poliţist la 159 de locuitori, iar la Amsterdam, de un poliţist la 114 locuitori. Infracţiunile de trafic şi consum de droguri descoperite au înregistrat anul trecut o creştere de 4,6 la sută faţă de 2007, de la 1.462 la 1.530 de fapte. Cele mai multe cazuri au fost constatate în Sectorul 5 al Capitalei, unde au fost înregistrate 462 de fapte, şi în Sectoarele 2 şi 3, unde s-au constatat 289 şi, respectiv, 228 de cazuri.

3.565 DE ACCIDENTE UŞOARE ŞI 1.181 DE ACCIDENTE GRAVE ÎN CAPITALĂ
Printre grupările anihilate de poliţişti se numără cea denumită “Luptătorii”, ai cărei membri comiteau infracţiuni cu violenţă, şantaj şi recuperări, “Biru – Expres”, care se ocupa cu tâlhării şi furturi, gruparea “Sile Pietroi”, acuzată de tâlhării, şantaj şi lipsire de libertate, precum şi gruparea “Mandatarii”, specializată în furturi din locuinţe şi înşelăciuni imobiliare. Poliţia Capitalei arată că  anul trecut  au fost cercetate pentru infracţiuni economice 2.828 de persoane, fiind înregistrate 471 de dosare penale complexe. Pe parcursul anului trecut au avut loc pe străzile Capitalei 3.565 de accidente uşoare şi 1.181 de accidente grave. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordare de prioritate pietonilor, neacordare de prioritate între şoferi, viteză excesivă sau neadaptată şi neasigurarea la schimbarea direcţiei  de deplasare.

Întreg bilanţul Poliţiei Capitalei îl puteţi citi aici! (fişier ppt)

×
Subiecte în articol: observator capitalei