x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BILANŢ DNA / Sub două rechizitorii pe cap de procurer

BILANŢ DNA / Sub două rechizitorii pe cap de procurer

de Violeta Fotache    |    28 Feb 2009   •   00:00

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a apreciat anul 2008 ca fiind mai bun decât ceilalţi doi anteriori. El a fost însă atenţionat de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, că un număr sub două rechizitorii pe cap de procuror nu relevă eficienţa DNA.



“Anul 2008 a fost mai bun decât 2006 şi 2007”, a declarat şeful DNA, Daniel Morar, în deschiderea şedinţei de bilanţ. El a precizat că a crescut semnificativ numărul de dosare trimise la instanţă pentru infracţiuni de corupţie. Creşterea cea mai spectaculoasă se înregistrează la infracţiunea de cumpărare de influenţă, de la cinci în 2007 la 109 în 2008. Adică de 21,8 ori mai mult decât în anul 2007, în timp ce numărul de dosare trimise instanţelor pentru evaziune fiscală a crescut de şase ori faţă de perioada de referinţă.

PEDEPSE PREA BLĂNDE
În 2008 au fost trimise în judecată 683 de persoane, 413 având studii superioare. Prejudiciul total reţinut în dosarele deduse judecăţii pentru fapte de corupţie în anul trecut se ridică la 530 de milioane de lei şi 237 de milioane de euro. Victimele acestor infracţiuni, din domeniul privat, au manifestat un interes mai mare în a se constitui parte civilă pentru recuperarea pagubelor decât cele din dreptul public, unde în legătură cu prejudiciul de 100 de milioane de euro cauzat primăriilor nu există încă constituire de parte civilă. Tot anul trecut, instanţele au pronunţat achitări definitive faţă de 23 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, numai trei cazuri fiind imputabile procurorului de caz, a spus Morar. Şeful DNA a atras atenţia că pedepsele aplicate de judecători pentru fapte de corupţie sunt prea blânde (39% din condamnări sunt orientate spre minimul pedepsei şi doar 1% spre maximul special). El a reclamat şi faptul că sunt dosare trimise de un an în instanţe, în care nu s-a reuşit citirea actelor de acuzare, motiv pentru care se aşteaptă “remedii legislative”.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a pus semnul întrebării pe eficienţa luptei anticorupţie. “Trebuie să ne încărcăm şi cu răspunderea insuccesului. Un număr de 121 de procurori ai DNA, câţi s-au specializat în 2008, este greu de folosit ca argument al eficienţei faţă de fenomenul corupţiei. Poate că e nerelevant să ne raportăm la cifre, dar o medie de sub două rechizitorii pe procuror specializat în 2008 este greu de folosit ca argument al eficienţei faţă de fenomenul real al corupţiei”, a spus Codruţa Kovesi, precizând că la DNA sunt şi probleme care trebuie corectate. Procurorul general a ţinut însă să remarce şi meritul procurorilor anticorupţie pentru faptul că DNA a fost nominalizată pozitiv la Raportul de ţară al Comisiei Europene. Detalii pe site-ul ziarului.

×
Subiecte în articol: observator