x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanţ - În 2010 Bucureştiul va fi sufocat de maşini!

Bilanţ - În 2010 Bucureştiul va fi sufocat de maşini!

de Mara Raducanu    |    Lucian Florea    |    15 Ian 2008   •   00:00
Bilanţ - În 2010 Bucureştiul va fi sufocat de maşini!

Bilanţul Poliţiei Capitalei pe anul 2007 prezintă o realitate cruntă: suntem campioni la accidente rutiere, avem sedii de poliţie cu o situaţie juridică incertă, iar peste doi ani ne vom sufoca de maşini în Bucureşti.



Bilanţul pe 2007 pus ieri la dispoziţia jurnaliştilor de Poliţia Capitalei pare a fi unul încurajator. Cel puţin, aşa arată statisticile, potrivit cărora, în 2007 ne-am bucurat de o capitală mai sigură şi cu mai puţine infracţiuni.


AVEM MAI PUŢINI INFRACTORI! Din bilanţ, în ceea ce priveşte infracţionalitatea, rezultatele din 2007 sunt în general mai bune decât cele din 2006, mai ales în cazul celor care îi afectează direct pe bucureşteni. Astfel, furturile din locuinţe au scăzut cu 21%, cele de autoturisme cu 37%, iar infracţiunile comise în stradă au scăzut şi ele cu 19%. Mai mult, comparativ cu 2006 infracţionalitatea stradală a scăzut cu 19%. Tot anul trecut s-au înregistrat aproape 8200 de infracţiuni cu violenţă. Dintre acestea, cele mai numeroase au fost cazurile de lovire (aproape 80% ), restul reprezentându-l tâlhăriile, tentativele de omor, ultraj şi vătămările corporale grave. Pe de altă parte, infracţiunile grave săvârşite cu violenţă totalizează aproape 1700 de cazuri, în scădere cu 21% faţă de anul 2006. La nivelul Capitalei, infracţionalitatea a scăzut în lunile aprilie-mai, septembrie, octombrie şi noiembrie, crescând în schimb în lunile februarie, iunie şi decembrie. La rândul lor numărul infracţiunilor cu violenţă săvârşite de autori necunoscuţi a scăzut cu 30%. Raportat la 2006, anul trecut agenţii au reuşit să identifice mai mulţi făptaşi din sesizările înregistrate iniţial cu autor necunoscut.


POLIŢIŞTI ÎN STRADĂ! În schimb, mulţi dintre poliţiştii bucureşteni riscă să rămână în stradă. Din bilanţ rezultă că 11 sedii au situaţia juridică incertă, dintre care unul a fost retrocedat. Deşi s-au făcut numeroase demersuri întreprinse către alte ministere sau instituţii pentru repartizarea unor noi spaţii nu s-a primit niciun aviz favorabil până în prezent. Pentru soluţionarea acestei probleme, în acest an se va încerca accesarea fondurilor structurale europene pentru rezolvarea situaţiei.


CAMPIONI LA ACCIDENTE RUTIERE! Dacă la capitolul infracţiuni s-ar părea că rezultatele sunt favorabile, nu ne putem lăuda cu acelaşi lucru şi la capitolul siguranţă rutieră. Potrivit bilanţului, numărul accidentelor grave din Capitală este în creştere în 2007 faţă de anul precedent. În 2007 au fost înregistrate 841 de accidente grave (faţă de 706 în 2006), în urma cărora au fost rănite grav 758 de persoane (cu 118 mai multe decât anul precedent). De asemenea, ca urmare a a acestor evenimente, au murit 118 persoane (cu opt mai multe decât în 2006). Bilanţul indică şi o creştere a numărului de accidente rutiere uşoare, de la 3.130 produse în 2006, la 3.380 în 2007, precum şi a numărului de persoane rănite uşor, care a ajuns, în 2007, la 3.923, faţă de 3.569 în 2006. Principalele cauze ale accidentelor au fost traversările neregulamentare ale pietonilor (27%), neacordarea de prioritate vehiculelor (20%), neacordarea de prioritate pietonilor (11,5%), neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers (9,5%), nerespectarea distanţei între vehicule ( 7,9%). Poliţiştii au inclus, la capitolul "alte cauze", aproape un sfert (24,1%) din accidentele rutiere grave produse în Capitală în anul 2007.


ÎN 2010 AM PUTEA AVEA 1.475.000 VEHICULE! Numărul mare de maşini înmatriculate în ultimii ani este o altă mare problemă cu care se confruntă Capitala şi care se accentuează mai mult cu fiecare zi. Nu mai este o surpriză pentru nimeni traficul de coşmar şi aglomeraţia de care ne lovim zi de zi.

Potrivit unei estimări prezentate în cadrul bilanţului, în anul 2010, numărul maşinilor înmatriculate în Capitală ar putea ajunge la 1.475.000 de vehicule, calculele fiind făcute pe baza datelor comparative anuale, cu punct de plecare anul 1992, când, în Bucureşti erau înmatriculate 409.947 maşini.



Sindicat nou

De la finalul anului trecut, poliţiştii au şi o nouă structură sindicală, adresată în principal agenţiilor de poliţie, dar şi ofiţerilor de poliţie carora li se aplică Statutul poliţistului. Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România a fost înfiinţat pentru a promova şi a apăra interesele şi drepturile agenţilor români de Poliţie şi este condus de Iulian Surugiu.


An bun pentru jandarmi

Peste 200.000 de misiuni executate şi amenzi aplicate în valoare totală de peste un milion de lei. Acesta este bilanţul jandarmilor români pe 2007, prezentat ieri de adjunctul şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu. Cele mai multe probleme au fost pe linia asigurării şi menţinerii siguranţei publice, la care se adaugă cele peste 1.000 de misiuni executate de detaşamentul din Kosovo. Raportul de ieri a cuprins şi activitatea jandarmilor montani, care au salvat anul trecut mai bine de 550 de persoane aflate în dificultate. Generalul Antonescu a amintit şi de achiziţionarea a 13 maşini de teren, ca primă etapă dintr-un program ce vizează cumpărarea a 455 de vehicule. Adjunctul şefului Jandarmeriei a menţionat şi faptul că, prin serviciul de relaţii publice, instituţia a declanşat o campanie media pentru prevenirea violenţei în şcoli. Prezent la eveniment, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a apreciat poziţia de vârf pe care Jandarmeria o ocupă în topul încrederii populaţiei, aşa cum reiese din sondajele de opinie.



×
Subiecte în articol: observator anul