2008 a fost pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor un an fără nici o evadare, dar cu mulţi deţinuţi lăsaţi liberi, deşi aceştia ar fi trebuit încarceraţi. Începând din 2010, aceştia vor fi supravegheaţi cu carduri personalizate şi brăţări electronice.
Cardurile personalizate despre care a vorbit ieri directorul ANP, Ioan Băla, la prezentarea bilanţului de activitate a instituţiei pentru anul 2008, vor conţine date despre deţinutul titular, inclusiv o fotografie. Fără aceste carduri personalizate, deţinuţii nu vor putea face cumpărături de la magazinele din închisori, nu vor putea da telefoane şi nu vor putea deschide nici o uşă în interiorul închisorii. Cardul personalizat conţine şi lista cu numerele de telefon la care deţinutul are voie să sune de la telefoanele publice din instituţie, durata şi costul convorbirilor telefonice fiind reţinute pe acest card, care este netransmisibil, a asigurat Ioan Băla. Acest sistem funcţionează deja în 14 din cele 36 de penitenciare ale României. În viitor, deţinuţii care merg la muncă în afara penitenciarului sau cei învoiţi ori cărora le este întreruptă pedeapsa vor fi supravegheaţi cu ajutorul brăţărilor electronice, imediat ce legea va permite acest lucru. Şeful ANP intenţionează să construiască, în cadrul unui "partenriat public-privat", şi două noi închisori la Vaslui şi la Iaşi, una pentru bărbaţi şi una pentru femei, costul ambelor putând totaliza 72 de milioane de euro.
MĂSURI SPECIALE
Altfel, 2008 a fost un an "al crizelor rezolvate", vezi cazul Gorbunov, un an în care n-a reuşit nici o evadare, deşi au fost două tentative. Un an în care deţinuţii au fost prinşi cu 8.915 telefoane mobile, cu droguri şi alte obiecte interzise. Un an în care a fost nevoie de măsuri "speciale" pentru protecţia deţinuţilor polonezi şi italieni din închisorile din România, după ce aceştia au fost ameninţaţi chiar şi cu moartea de colegii români de detenţie, în chip de răzbunare pentru cazul "Crulic" şi incidentele cu români din Italia.
Citește pe Antena3.ro