x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biletele RATB s-ar putea scumpi cu 40%

Biletele RATB s-ar putea scumpi cu 40%

11 Feb 2011   •   09:41
Biletele RATB s-ar putea scumpi cu 40%
151254-.jpgBiletele de tren, de metrou şi cele RATB vor costa mai mult, după ce FMI a dat undă verde companiilor să scumpească serviciile. Informaţiile apar în scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI.

În perioada următoare, RATB ar putea creşte preţul biletului cu 40%, până la 1,8 lei. De vină sunt majorarea TVA şi combustibilii tot mai scumpi, susţine conducerea regiei. Şi Metrorex a primit undă verde la scumpiri. Preţul unei cartele de metrou ar putea creşte cu peste 10 procente, până la 3,3 lei.

Şi biletele de tren ar putea costa mai mult, în următoarele luni. Majorarea ar urma să acopere o parte din pierderile de sute de milioane de lei ale CFR Călători. În schimb, CFR Infrastructură trebuie să desfiinţeze 1.000 de kilometri de cale ferată.

Tot din scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI, aflăm şi că numărul ajutoarelor de încălzire va fi redus drastic, iar lista cu medicamentele compensate sau gratuite va fi restrânsă. Cât despre salarii, acestea ar putea creşte în 2012, dar foarte puţin, anunţă realitatea.net.

Mai mult, Guvernul se obligă până în august să modifice legislaţia privind ajutoarele de încălzire. Adică, să reducă numărul românilor care primesc acest sprijin financiar. Executivul va stabili o listă cu persoane vulnerabile, care să fie sprijinite în continuare. Pentru românii care nu se vor mai încadra în noua schemă, facturile vor creşte vertiginos, mai ales că gigacaloria ar putea să nu mai fie subvenţionată chiar din octombrie 2011.

În schimb, salariile bugetarilor ar putea creşte uşor, în 2012. Însă, potrivit documentelui oficial, majorarea va trebui să fie "limitată". Asta ar putea însemna că Executivul nu va plăti, nici la anul, orele suplimentare şi nu va acorda prime, bonusuri sau al 13-lea salariu. Pentru a face rost de bani, Guvernul pregăteşte de privatizare şi câteva companii, printre care Tarom, Oltchim sau CFR Marfă.

×