x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica Catolică din România trage un semnal de alarmă după modificarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului

Biserica Catolică din România trage un semnal de alarmă după modificarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Apr 2020   •   13:17
Biserica Catolică din România trage un semnal de alarmă după modificarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului

Conferinţa Episcopilor catolici din România (CER), prin Comisia de Învăţământ, trage un semnal de alarmă după modificarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, publicată în Monitorul oficial nr. 287/6.04.2020.

Episcopii semnalează că modificările legislative nu s-au făcut în baza unei consultări prealabile a tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie, printre care se numără şi Biserica, şi atrag atenţia că obligativitatea orelor de educație sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinților, garantate de Constituția României.

„Părinții sunt primii responsabili de educația copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri”, se afirmă în scrisoarea deschisă din data 28 aprilie 2020, semnată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ a CER.

 

Scrisoare deschisă

 

Comisia pentru învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor catolici din România (CER) a luat act de modificarea făcută de Parlamentul României la Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, publicată în Monitorul oficial nr 287/6.04.2020.

Între modificările aduse Legii 272/2004 se stipulează și obligativitatea implementării de ore de educație sexuală pentru copii, în cadrul unor programe privind viața și sănătatea lor.

Considerăm că:

1. o astfel de modificare ar fi presupus o consultare prealabilă cu toți factorii sociali implicați în elaborarea de programe de sănătate și de educație, între care se află și Biserica. Ea are competența și obligația morală de a se exprima asupra (conținutului) acestui tip de educație.

2. obligativitatea orelor de educație sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinților – garantate de Constituția României și de legi, precum Legea 272/2004 – de a decide oportunitatea și modalitatea ținerii unor astfel de cursuri. Părinții sunt, în fond, primii responsabili de educația copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri.

3. aceste ore de educație sexuală trebuie să aibă un caracter opțional, iar pentru a participa la ele, părinții să-și dea acordul scris pentru fiecare copil în parte.

Sperăm ca demersul nostru să fie primit cu bunăvoință de responsabilii care și-au asumat promovarea de politici în favoarea sănătății fizice, psihice și morale a copiilor și tinerilor din țara noastră.

 

 

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit

Președinte Comisiei de Învățământ

în Conferința Episcopilor din România

 

 

 

 

×