x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserică pentru arabi ortodocşi şi studenţi

Biserică pentru arabi ortodocşi şi studenţi

de Daniela Cârlea Şontică    |    26 Oct 2009   •   00:00
Biserică pentru arabi ortodocşi şi studenţi



Ziua Sf. Mare Mucenic Dimitrie este prăznuită azi de toată creşti­nă­tatea or­todoxă prin Sfânta Liturghie şi pelerinaje la bisericile cu acest hram şi în lo­cu­ri­le unde există o parte din moaş­tele sale.

În afară de Dealul Patriarhiei, locul care atrage în aceste zile mii de pe­lerini prin prezenţa moaştelor Cuviosului Dimitrie, Bucureştiul are o biserică specială cu hramul Sfântului Mare Mu­cenic Dimitrie. Este vorba de Biserica Sf. Dumitru "de Jurământ" sau Sf. Du­mitru "Poştă", aflată în spatele Muzeului Naţio­­nal de Istorie.

Este specială pentru că re­cent i s-a dat funcţiunea de paraclis al stu­­­denţilor în media şi comunicare, dar şi lăcaş de slujire pentru ortodocşii de lim­bă arabă. "Un părinte arhimandrit georgian vine periodic aici şi slujeşte pen­tru cele aproximativ 80 de familii de arabi", ne-a spus părintele paroh Mihai Gojgar.


MOAŞTELE A PATRU SFINŢI
Părintele va găsi metode de a-i atrage pe tinerii studenţi la biserica sa dacă ne gândim că însuşi sfinţia sa este reporter şi realizator la Trinitas TV. Pentru hramul de azi al bisericii s-au făcut slujbe de priveghere şi procesiune în jurul bisericii cu moaştele celor patru sfinţi: Panteli­mon, Haralambie, Antipa al Pergamului şi Nicanor, care se păstrează aici.

Litur­ghia de azi va fi urmată de un pa­rastas de pomenire a ctitorilor bise­ri­cii: Badea Vornicul Bălăcianul (la 1475, biserica de lemn), Stroe Râmnicianu (la 1753 a ridicat biserica de piatră) şi logo­fătul Rădui. La Patriarhie, continuă slujbele şi rugăciunile, mâine fiind sărbătorită ziua Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucu­reştilor. Cre­din­cioşii pot venera acum şi moaştele Sfântului Vasile cel Mare, aduse din Grecia, ale sfinţilor Îm­păraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Grigorie Teolo­gul şi ale Sfântului Grigorie de Nyssa, toa­te aşezate în baldachinul de la Patriarhie, lângă ale Sfântului Dimitrie cel Nou.

×
Subiecte în articol: credinta