Ziua Sf. Mare Mucenic Dimitrie este prăznuită azi de toată creştinătatea ortodoxă prin Sfânta Liturghie şi pelerinaje la bisericile cu acest hram şi în locurile unde există o parte din moaştele sale.
În afară de Dealul Patriarhiei, locul care atrage în aceste zile mii de pelerini prin prezenţa moaştelor Cuviosului Dimitrie, Bucureştiul are o biserică specială cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Este vorba de Biserica Sf. Dumitru "de Jurământ" sau Sf. Dumitru "Poştă", aflată în spatele Muzeului Naţional de Istorie.
Este specială pentru că recent i s-a dat funcţiunea de paraclis al studenţilor în media şi comunicare, dar şi lăcaş de slujire pentru ortodocşii de limbă arabă. "Un părinte arhimandrit georgian vine periodic aici şi slujeşte pentru cele aproximativ 80 de familii de arabi", ne-a spus părintele paroh Mihai Gojgar.
MOAŞTELE A PATRU SFINŢI
Părintele va găsi metode de a-i atrage pe tinerii studenţi la biserica sa dacă ne gândim că însuşi sfinţia sa este reporter şi realizator la Trinitas TV. Pentru hramul de azi al bisericii s-au făcut slujbe de priveghere şi procesiune în jurul bisericii cu moaştele celor patru sfinţi: Pantelimon, Haralambie, Antipa al Pergamului şi Nicanor, care se păstrează aici.
Liturghia de azi va fi urmată de un parastas de pomenire a ctitorilor bisericii: Badea Vornicul Bălăcianul (la 1475, biserica de lemn), Stroe Râmnicianu (la 1753 a ridicat biserica de piatră) şi logofătul Rădui. La Patriarhie, continuă slujbele şi rugăciunile, mâine fiind sărbătorită ziua Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Credincioşii pot venera acum şi moaştele Sfântului Vasile cel Mare, aduse din Grecia, ale sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Grigorie Teologul şi ale Sfântului Grigorie de Nyssa, toate aşezate în baldachinul de la Patriarhie, lângă ale Sfântului Dimitrie cel Nou.
Citește pe Antena3.ro