x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blaga dixit - La ora actuala nu sunt inundatii

Blaga dixit - La ora actuala nu sunt inundatii

de Radu Crivat    |    16 Mar 2006   •   00:00
Blaga dixit  - La ora actuala nu sunt inundatii

Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Mediului si Gospodaririi Apelor au organizat ieri o intalnire de lucru cu prefectii pentru a analiza masurile care trebuie concretizate in apararea impotriva inundatiilor.
In cadrul intrunirii s-au discutat modalitati de interventie in caz de inundatii, fiind stabilite, de asemenea, masuri pentru reducerea pagubelor in astfel de situatii. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca la ora actuala in Romania nu exista probleme in privinta inundatiilor. Insa autoritatile sunt in stare de alerta, prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada fiind una "ingrijoratoare".

EXPLICATIE. "La ora actuala nu avem probleme cu inundatiile. Mai sunt 151 de localitati fara energie electrica si 63 de retele electrice de tensiune cazute. Electrica intervine in acest moment pentru remedierea avariilor", a explicat ministrul Administratiei si Internelor. Potrivit acestuia, singurele localitati afectate de inundatii au fost in judetele Mehedinti si Dolj, insa "interventia prompta a autoritatilor" a condus la reducerea pagubelor produse de calamitate. De asemenea, debitul Dunarii este urmarit cu atentie. "La intrarea in tara debitul acesteia a atins 10.000 metri cubi pe secunda, cu mult peste media multianuala de 6.800 de metri cubi pe secunda. E in scadere aval de Portile de Fier pana la Calafat, dar este in crestere pe portiunea spre Tulcea", a spus ministrul.

SOLUTIE
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a gasit solutia pentru a reduce efectele inundatiilor: stramutarea persoanelor din zonele inundabile sau semnarea unei declaratii pe propria raspundere ca nu cer despagubire de la stat in caz de inundatii. Autoritatile au nevoie de fonduri de circa 650 de milioane de euro pentru realizarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si punerea in siguranta a barajelor, fiind deja solicitate credite externe, a spus Sulfina Barbu. Ea a precizat ca populatia ar trebui sa se implice in actiunile de prevenire a inundatiilor si sa respecte avertizarile transmise de autoritati. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: observator