x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocurile de lângă Cişmigiu, discutate din nou la Capitală

Blocurile de lângă Cişmigiu, discutate din nou la Capitală

de Monica Andrei Capatos    |    28 Apr 2009   •   00:00

Construcţia a două blocuri, înalte de 10 şi repectiv 12 etaje, lângă Parcul Cişmigiu va fi discutată pentru a două oară azi în Consiliul General al Capitalei. PUZ-ul din Strada Brezoianu nr. 23-25 a fost respins în urmă cu o lună şi jumătate, la şedinţă protestând şi câţiva reprezentanţi ai societăţii civile.



"Cel care a intrat în posesia fostei tipografii Universul, un american, va construi două corpuri de clădire noi, unul gard în gard cu Parcul Cişmigiu, înalt de 42 de metri, adică de 12 etaje, în zona protejată. În plus, va mai fi construit un alt imobil înalt de 10 etaje.

Din datele pe care le avem, acest proiect nu are toate avizele legale, aprobarea de la Direcţia de Cultură şi de la Comisia Tehnică fiind date pe alte proiecte decât cele supuse dezbaterii publice", declara Alexandru Binescu, preşedintele Asociaţiei Bucureşti. El mai spunea că PUZ-ul încalcă legea de protejare pe o rază de 100 de metri a monumentelor istorice, iar consultarea locuitorilor din zonă era necesară.

Pe de altă parte, arhitectul-şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu, ne-a declarat că a făcut tot ce-i posibil pentru a ajunge în final la această variantă de proiect. "Prima propunere, cu cele patru turnuri lângă Cişmigiu, era cam exagerată. Aşa a fost proiectul iniţial. S-a ajuns la o soluţie de compromis. Asta e tot ce am putut negocia.
Clădirea Universul va fi restaurată, se va construi un imobil lângă Cişmigiu şi alte corpuri mai mici care să facă legătura între construcţii", ne-a spus Gheorghe Pătraşcu.

Dacă proiectul va fi aprobat de consilierii generali, în zona Brezoianu se vor ridica în următorii ani clădiri cu birouri, comerţ, alimentaţie publică şi un hotel de cinci stele. În această problemă a intervenit şi Ministerul Culturii şi Cultelor, care i-a cerut primarului Sorin Oprescu amânarea proiectului până când va aviza planul urbanistic zonal.

×
Subiecte în articol: observator