x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa

Bogdan Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa

01 Apr 2022   •   11:34
Bogdan Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că în privința livrărilor de gaze din Rusia către Europa, contractele nu prevăd plata în ruble. Ca urmare, este imposibil să faci o astfel de plată, a declarat, la RFI, ministrul Bogdan Aurescu.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede că de vineri, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, în caz contrar urmând a fi reziliate contractele.

Bogdan Aurescu spune că plata nu poate fi făcută în ruble:

„Ministerul Afacerilor Externe este mai puțin implicat în chestiunile care țin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă așa cum au arătat toți aliații care s-au pronunțat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate. Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecți prevederile contractelor respective”, a declarat ministrul de Externe.

Potrivit lui Aurescu, subiectul a fost abordat și la reuniunea miniștrilor de Externe din statele Formatului București 9.

„Am discutat aceste aspecte și la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniștrilor de Externe din statele formatului București 9, statele aliate de pe flancul estic și poziția care a fost exprimată de către toți colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze”, a precizat Bogdan Aurescu.

Numeroase țări din Europa au anunțat că nu vor accepta plata în ruble pentru gazul furnizat de Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu