x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely: 2.400 de hectare din zona costieră a Mării Negre au dispărut în ultimii 35 de ani

Borbely: 2.400 de hectare din zona costieră a Mării Negre au dispărut în ultimii 35 de ani

16 Mai 2010   •   00:00

O suprafaţă de 2.400 de hectare din zona costieră a Mării Negre a dispărut în ultimii 35 de ani, iar pentru următoarele două decenii se prevede o dispariţie parţială, dacă nu chiar totală, a plajelor litoralului românesc în cazul în care nu se intervine cu proiecte viabile, a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

'În ultimele luni, am intrat în posesia datelor care ţin de zona costieră a Mării Negre. Pot să vă spun că am primit informaţii stupefiante din două surse importante - o dată din partea echipelor de specialişti japonezi, iar apoi din partea celor danezi. Potrivit acestora, în ultimii 35 de ani, au dispărut 2.400 de hectare de plajă şi zonă costieră de la Marea Neagră, fie în urma intervenţiei naturii, fie a altor factori. Dacă nu intervenim în această zonă, practic vom avea puţine zone de plajă sau chiar deloc în următorii 22 de ani', a subliniat Borbely, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, deşi la ora actuală pentru derularea unor proiecte de reabilitare a zonelor este alocată suma de 134 milioane de euro, România continuă să rămână în urmă la acest capitol.

'Deşi prin POS Mediu Axa 5 sunt prevăzute 134 de milioane de euro pentru acest proiect /de reabilitare a zonelor costiere - n.r./, continuăm să rămânem întârziaţi. Am dat un ordin pentru finalizarea masterplan-ului acestui proiect pentru reabilitarea acestor zone împotriva eroziunii costiere. Vor fi lucrări care nu se vor rezuma numai la 134 milioane de euro. Conform calculelor, suma totală ce va trebui cheltuită se ridică la 316 milioane de euro', a precizat ministrul Mediului.

Totodată, Laszlo Borbely a menţionat că după anul 2014 vor mai alocate din Fondul pentru Mediu sume importante pentru acest tip de proiecte, fără însă a oferi o cifră exactă.

×
Subiecte în articol: observator