x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bordeiul imobiliar

Bordeiul imobiliar

de Monica Andrei Capatos    |    23 Iun 2007   •   00:00
Bordeiul imobiliar
Sursa foto: JURNALUL FOTO/

Căt voi fi eu primar, acolo va rămăne parc, asta promitea Traian Băsescu pe vremea cănd era edilul Capitalei şi se referea la Parcul Bordei. Promisiunea făcută bucureştenilor a fost incălcată in prima fază chiar de Băsescu, atunci cănd a semnat retrocedarea zonei verzi in timpul mandatului său. La asta se adaugă şi decizia definitivă şi irevocabilă luată ieri de Curtea de Apel, care-i dă dreptul lui Costică Constanda să construiască in Parcul Bordei un cartier de vile


"Căt voi fi eu primar, acolo va rămăne parc", asta promitea Traian Băsescu pe vremea cănd era primarul Capitalei şi se referea la Parcul Bordei. Promisiunea a fost incălcată chiar de Băsescu, atunci cănd a semnat retrocedarea zonei verzi in timpul mandatului său. La asta se adaugă şi decizia irevocabilă luată ieri de Curtea de Apel, care-i dă dreptul lui Constanda să construiască in Parcul Bordei un cartier de vile.


Incredibil, dar adevărat. Judecătorii Curţii de Apel au dat ieri căştig de cauză omului de afaceri Costică Constanda, dăndu-i astfel dreptul să construiască in Parcul Bordei un cartier de vile de lux. Primăria Capitalei este obligată să aprobe proiectul imobiliar şi să-l despăgubească cu peste 17 milioane de euro, sumă reprezentănd veniturile pe care acesta consideră că le-ar fi obţinut in urma valorificării spaţiilor de birouri şi ale locuinţelor pe care le-ar fi construit in zonă. "Nu am o expertiză juridică, dar părerea mea - pentru că a fost un vot nominal - este că vor plăti cei care au cauzat, prin votul lor, acest prejudiciu. Dacă cele peste 17 milioane de euro vor fi luate din bugetul municipal, mă voi constitui parte intr-un proces impotriva consilierilor care au votat impotrivă", a spus primarul general, Adriean Videanu, care a adăugat că proiectul Bordei va fi discutat in prima şedinţă a Consiliului General.

In acelaşi timp, primarul Videanu recunoaşte că s-a creat un precedent, fiind in pericol toate zonele verzi revendicate de foştii proprietari.
In afară de Cişmigiu şi o parte din Herăstrău, Parcurile Tineretului, IOR, Carol, Izvor, Plumbuita, Bazilescu, Tei Toboc, Crăngaşi vor avea proprietari după modelul Constanda.


ISTORIC. Parcul Bordei a fost retrocedat pe vremea cănd la şefia Capitalei se afla Traian Băsescu. Cu toate că se simţea cu musca pe căciulă, el promitea bucureştenilor că Parcul Bordei va rămăne parc. Nici preşedintele probabil nu credea la vremea respectivă in ceea ce spunea. Dovadă că după trei ani de procese Constanda poate să-şi vadă visul cu ochii, mai exact, să construiască ntr-un parc un cartier rezidenţial. Zona este protejată de legea monumentelor istorice, iar in Planul Urbanistic General terenul este incadrat ca zonă V4 - adică zonă verde destinată exclusiv agrementului.

De asemenea, o dispoziţie a primarului general, Adriean Videanu, interzice transformarea zonelor V1A (parcuri şi grădini publice) prin documentaţii de urbanism (PUZ-uri) in zone edificabile (destinate construcţiilor).

Cu toate acestea, Constanda a obţinut in instanţă dreptul de a construi in Parcul Bordei clădiri cu destinaţia de hoteluri şi birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primăria Capitalei. El este proprietarul a 3,3 hectare de teren de pe malul Lacului Floreasca, suprafaţă obţinută in 2004, printr-un schimb de terenuri intre el şi municipalitate. El a văndut deja o parcelă de teren in suprafaţă de cinci mii de metri pătraţi unor ucraineni, situată pe latura din Strada Turgheniev, la jumătatea drumului dintre reşedinţa lui Traian Băsescu şi Strada Eliade.


DEFRIŞĂRI MASIVE. Distrugerea Parcului Bordei a inceput in vara anului 2004, cănd s-au aprobat primele defrişări, sub acordul tacit al primarului Băsescu.

Prima care a semnat o autorizaţie de tăiere a copacilor a fost Sulfina Barbu, fosta şefă a Direcţiei Protecţiei Mediului, fost ministru al Mediului. Pe baza acordului ei, au urmat şi celelalte avize care l-au ajutat pe Constanda să taie peste o sută de copaci.


DECLARAŢIE
"Nu am o expertiză juridică, dar părerea mea - pentru că a fost un vot nominal - este că vor plăti cei care au cauzat, prin votul lor, acest prejudiciu. Eu am obligaţia să respect hotărărea instanţei şi va trebui, in prima şedinţă, să propun spre dezbatere PUZ-ul Bordei"
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei

Spaţiile verzi dispar

In ultimii ani, 50% din zonele verzi ale Capitalei au fost transformate ilegal in cărciumi, terase, cartiere de lux, garaje şi benzinării. Efectul? Bucureştenii trăiesc cu patru ani mai puţin decăt media pe ţară din cauza poluării. Dezastrul a luat proporţii mai ales in ultimii trei ani. 280 de tone de praf zac pe
kilometrul pătrat din cauza dispariţiei copacilor care ar putea reţine fiecare căte 20 kg. de praf. Conform Institutului de Sănătate Publică, căteva mii de bucureşteni suferă de boli respiratorii din cauza aerului poluant. Dacă in 1989, in Capitală erau 34,7 milioane mp de spaţii verzi, in 1995, suprafaţa scăzuse la 22,8 milioane mp, in 2001 la 17,8 milioane mp. In prezent se estimează că au rămas doar 14 milioane de mp. Dacă mergem in acelaşi ritm, in căţiva ani riscăm să nu mai putem respira.

×
Subiecte în articol: observator bordei parcul bordei