Lucrările recent încheiate pe mai multe străzi din Brăila, în cadrul unui proiect de 7 milioane de euro, cu cofinanţare europeană, dedicat refacerii infrastructurii centrului istoric, au fost atât de bine făcute, încât s-au surpat la prima ploaie.
Primăria Brăila a reuşit, în urmă cu mai bine de trei ani, să obţină o finanţare europeană de circa 5 milioane de euro, pentru un proiect de refacere a infrastructurii străzilor din centrul istoric al municipiului. CL a contribuit cu 25% din valoarea acestui proiect, investiţia finală depăşind 7 milioane de euro. Termenul de execuţie era martie 2006-septembrie 2008, iar constructor principal a fost stabilită, prin licitaţie, firma spaniolă Sedesa. Alături de aceasta, a mai prins o felie din lucrări firma brăileană Alco Plus. Ulterior mare parte din lucrare a fost executată de subcontractori.
STRES LA GREU
Proiectul a început cu stângul şi a continuat la fel aproape doi ani: în martie 2008, era gata doar o mică parte din volumul de lucrări, pe cele 23 de străzi implicate. Deoarece lucrarea presupunea înlocuirea conductelor de canalizare şi apă potabilă, urmată de modernizarea părţii carosabile şi a trotuarelor, brăilenii au avut de îndurat un stres ce părea fără sfârşit. Asta deoarece muncitorii săpau câteva zile şi dispăreau cu lunile. Abia după alegerile locale din 2008, când s-a schimbat conducerea Primăriei, ritmul de lucru s-a schimbat radical.
În prezent, străzile în cauză sunt aproape gata. S-a depăşit termenul iniţial – septembrie 2008 – însă Primăria spune că încă se mai lucrează în perioada de graţie, întinsă până la 15 martie 2009 şi rezervată remedierii eventualelor deficienţe. Faptul că nu s-a depăşit termenul final a fost apreciat de o comisie europeană, care a venit la Brăila în ultima decadă a lunii ianuarie, pentru a vedea cum s-au cheltuit cei 5 milioane acordaţi de UE. "Este primul proiect din România finanţat de UE care nu depăşeşte termenul de execuţie", se pare că i-ar fi lăudat un membru al comisiei pe funcţionarii Primăriei.
Surpările în cauză afectează şi Str. Mihai Eminescu, fostă Regală, o arteră de promenadă de modernizarea căreia brăilenii erau foarte mulţumiţi. "E adevărat, sunt probleme, dar probabil că acestea erau inerente, din moment ce 90% din lucrare s-a executat în 25% din timp. Fiindcă se întârziat atât de mult, a trebuit să mărim ritmul de lucru, în detrimentul calităţii, fiindcă altfel s-ar fi depăşit termenul de execuţie şi riscam să fim obligaţi să dăm înapoi banii primiţi de la UE. Noi sperăm ca, până la 15 martie să remediem toate deficienţele şi totul să fie în regulă", a declarat viceprimarul Brăilei, Stănel Necula.
Citește pe Antena3.ro