Scriitorul Nicolae Breban, sărbătorit vineri în Aula Academiei Române, la împlinirea vârstei de 85 de ani, a deplâns faptul că nu ştim să folosim cultura pentru a ameliora imaginea penibilă pe care o avem în Europa.
"Cultura este teribilă în România. Noi suntem în plină explozie culturală, spirituală. Din păcate, nu ştim s-o folosim, mai ales pentru a ameliora imaginea penibilă pe care o avem în Europa. Am putea-o face în primul rând cu artele plastice, cu literatura şi cu unele, poate, puţine, din economie, dar mai ales cu cele din tradiţie foarte mult", a declarat Breban după eveniment, întrebat a câta putere în stat este cultura în prezent.
El a mărturisit că perenitatea operei sale romaneşti rezidă în faptul că n-a "minţit foarte mult".
"Am avut noroc că multe din cărţile mele s-au reeditat - 'În absenţa stăpânilor', 'Animale bolnave' , 'Îngerul de gips', 'Bunavestire' - cărţile mele de tinereţe apărute sub comunism. Se pare că încă rezistă şi că n-am minţit foarte mult", a spus romancierul.
Breban a menţionat că nu l-a interesat Premiul Nobel şi că regretă că distincţia nu i-a fost acordată poetului Nichita Stănescu.
"Nu, nu m-a interesat. Dacă mă interesa Nobelul, rămâneam în Suedia. Nu, nu m-a interesat, deşi un scriitor român v-a lua premiul, deşi regretul meu că Nichita, prietenul meu, care era aşteptat - şi eu eram la Stockholm şi l-am aşteptat - n-a venit. El avea mari şanse să ia Nobelul. Iar mai ales în cazul lui Europa ar fi avut o surpriză al unui nivel foarte înalt de poezie. După aceea, vor fi, cum sunt mereu candidaţi la Premiul Nobel, oameni de talent, dar nu genii cum a fost Nichita", a declarat Breban.
Vineri, Academia Română a organizat o sesiune aniversară omagială dedicată scriitorului Nicolae Breban, cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani, la care acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, acad. Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof.univ.dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, au omagiat personalitatea scriitorului Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, dramaturg şi publicist cu o carieră literară de peste 60 de ani.
Născut la 1 februarie 1934, la Baia Mare, Nicolae Breban se înscrie cu autoritate, încă de la debut, în galeria celor mai mari romancieri români postbelici, primit cu elogii de critica literară, opere precum "Francisca", pentru care a primit Premiul Academiei Române, "În absenţa stăpânilor", "Animale bolnave", pentru care primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor din România, "Bunavestire", considerat o capodoperă de critica literară şi încununat din nou cu Premiul Uniunii Scriitorilor, rămânând în conştiinţa publică.
Opera sa literară a fost tradusă în franceză, germană, italiană, suedeză, rusă, bulgară, maghiară, lituaniană, letonă, bucurându-se de o bună circulaţie internaţională.
În octombrie 1997, scriitorul Nicolae Breban a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009 - membru titular. AGERPRES