x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bruxelles / Băsescu pledează pentru reformă, Tăriceanu cere să fie evitat consumul

Bruxelles / Băsescu pledează pentru reformă, Tăriceanu cere să fie evitat consumul

07 Noi 2008   •   00:00

Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu au avut opinii nuanţate privind politica financiară, şeful Guvernului afirmând, în conferinţa susţinută după reuniunea CE, că trebuie evitat consumul, în timp ce şeful statului a pledat pentru reformă, fără ca autorităţile "să-şi tragă plapuma peste cap".



La finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles pe tema crizei financiare, premierul Tăriceanu a prezentat proiectele pregătite de statele membre UE, în perspectiva viitoarei reuniuni a CE, pentru rezolvarea problemelor determinate de această criză.

El a vorbit despre creşterea rolului instituţiilor financiare europene, precum Banca Europeană de Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, în finanţarea sectorului privat, în special pentru noile ţări membre UE, accelerarea plăţilor din fonduri europene pentru a compensa amânarea unor investiţii străine şi introducerea unor noi formule pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură, inclusiv prin parteneriate de tip public-privat.

În concluzia acestor idei, premierul a arătat că este necesar ca politicile să fie orientate spre economisire, şi în niciun caz spre consum.

"Vreau să subliniez că, într-o astfel de perioadă, linia de conduită trebuie să fie către diminuarea cheltuielilor publice în general, către orientarea cheltuielilor spre investiţii cu fonduri publice, în aşa fel încât pierderile de locuri de muncă din sectorul privat să fie într-un fel compensate de crearea sau măcar menţinerea locurilor de muncă în sectorul public. În niciun caz nu trebuie accentuat consumul, ci mai degrabă economisirea şi sprijinirea investiţiilor pe infrastructură, care pot compensa prin crearea de locuri de muncă", a spus Tăriceanu.

Imediat, preşedintele Traian Băsescu, care la începutul conferinţei a spus că a convenit cu premierul ca la eventuale întrebări ale presei să se răspundă doar în avion, la întoarcerea în ţară, a intervenit spunând că, atât în intervenţia delegaţiei României, cât şi a altor state, s-a pus accent pe nevoia accelerării reformelor naţionale.

Şeful statului a menţionat că procesele de reformă trebuie accelerate ca o soluţie a creşterii vitezei de ieşire din criză.

"Deci, în situaţii de criză, nu ne tragem plapuma pe cap şi spunem: e criză, nu mai facem nimic, ci accelerăm reformele ca o soluţie de ieşire din criză şi de evitare a crizelor viitoare", a adăugat Traian Băsescu.

La final, preşedintele a ţinut să mulţumească BNR pentru sprijinul dat în ceea ce priveşte analiza cu care delegaţia României s-a prezentat la summitul de la Bruxelles.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania