4.000 de Moşi Crăciuni încărcaţi cu daruri, cel mai lung cârnat şi cel mai mare tort din lume, trei încercări prin care bucureştenii au şansa de a intra în Cartea Recordurilor. Evenimentele vor avea loc în perioada Sărbătorilor şi au fost puse la cale de primarul Sorin Oprescu şi echipa sa. Pe lângă întreceri culinare şi de divertisment, oraşul va fi împodobit de sărbătoare pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, fiind pregătite multe surprize.
Sărbătorile de iarnă vor transforma Capitala într-o lume a poveştilor, unde Moş Nicolae şi Moş Crăciun vor fi cei care vor face legea. Primul care se va impune va fi Moş Nicolae. De ziua lui, oraşul va fi plin de lumină, beculeţele fiind aprinse de primarul general, Sorin Oprescu, de la Primăria Capitalei. Baia de lumină va pune stăpânire pe Bucureşti cu ajutorul a 520.000 de becuri tip led, 168.000 de globuri luminoase şi un brad de 17 metri înălţime, amplasat în intersecţia de la Universitate. "Luminile vor fi aprinse de data aceasta sâmbătă, la ora 7:00, de la Primărie, pentru că vreau să le arăt bucureştenilor că această instituţie este mai aproape de oameni", a spus Oprescu. În Piaţa Unirii va fi amplasat un brad de Crăciun de 17 metri înălţime, în timp ce la Academia Militară şi în parcurile Tineretului, Herăstrău şi Regina Maria vor fi amenajaţi alţi patru pomi ornamentali, decoraţi în culorile roşu şi auriu, specifice perioadei de Sărbători.
O LUME DE POVESTE
Tot sâmbătă va fi deschis "Târgul de Crăciun", iar atmosfera de poveste va fi creată de cele 240 de căsuţe care vor fi amplasate pe Bulevardul Unirii, la Piaţa Unirii, în Parcul Tineretului, pe Edgar Quinet, în Herăstrău, în Regie şi în Piaţa Victoriei. Comercianţii le vor oferi vizitatorilor de la alviţă, sucuri şi ceai până la cârnaţi şi vin fiert, dar şi suveniruri specifice Sărbătorilor de iarnă. Vor fi târguri dedicate: târg de dulciuri, culinar, al meşteşugurilor şi buchiniştilor.
"Pentru că evenimentele sunt dedicate în primul rând copiilor, în zona Unirii vom deschide Oraşul lui Moş Crăciun, un oraş cu zâne şi spiriduşi, unde aproximativ 1.100 de copii artişti vor susţine spectacole în toată această perioadă pentru cei mici", a adăugat edilul-şef al Capitalei. În funcţie de condiţiile meteo, în Oraşul lui Moş Crăciun va fi şi o sanie trasă de reni. În cazul în care nu va fi zăpadă, aceasta va fi trasă de cai lipiţani.
Cea mai frumoasă zi din punctul de vedere al copiilor va fi 21 decembrie. Va fi organizată o paradă la care vor participa nici mai mult, nici mai puţin de 4.000 de Moşi Crăciuni, prin acest eveniment Primăria Capitalei urmărind să doboare recordul mondial de 3.618 Moşi Crăciuni înregistrat în Guinness Book de cei din Taipei. Moşii nu vor merge cu mâna goală prin oraş. Ei vor împărţi jucării şi dulciuri celor mici.
GUINNESS BOOK
Ambiţioşi, cei de la Primărie mai vor să doboare şi alte două recorduri mondiale. Astfel, Bucureştiul are şansa de a intra în Guinness Book dacă vor fi preparaţi cel mai lung cârnat şi cel mai lung tort din lume. Recordul mondial la cel mai lung cârnat din lume este înregistrat în Serbia, acesta având o lungime de 2.020 de metri, în timp ce recordul pentru cel mai lung tort este omologat la Sydney, acesta având o lungime de 120 de metri, în Capitală urmând să fie pregătit un tort de 140 de metri. Prepararea cârnatului va avea loc la 27 decembrie, iar tortul la 28 decembrie. Trecerea dintre ani va fi sărbătorită în Piaţa Constituţiei, unde bucureştenii vor asista la concerte şi spectacole de artificii. Bugetul necesar organizării acestor evenimente este cel stabilit prin hotărârea Consiliului General, în sumă de cinci milioane de lei pentru evenimentele de Crăciun şi trei milioane de lei pentru Revelion.
"Nu există cheltuieli în afara bugetului, în organizarea evenimentelor fiind implicaţi sponsori. Încercăm să organizăm toate manifestările fără a crea o risipă de energie şi de bani", a spus Oprescu. Alături de municipalitate, la organizarea manifestărilor vor participa ARCUB şi Centrul de Tradiţii.
"Cred în Moş Crăciun"
Sorin Oprescu mai crede şi acum în Moş Crăciun, acesta demonstrându-i o dată cu trecerea anilor că este de cuvânt. "Am crezut mereu în Moş Crăciun, pentru că el a însemnat pentru mine o salvare. Dintre toţi indivizii pe care i-am întâlnit, el a rămas simbolul omului care are dreptate şi cu care m-am consultat şi mi-a dat mereu sfaturi bune." Referitor la cei 4.000 de moşi care vor împărţi daruri pe străzile Capitalei, edilul a recunoscut că nu a participat la selecţia lor, dar că printre ei s-ar putea să fie şi mai tinerei. Nici de crăciuniţe nu s-a ocupat, fiind pasate unor consilieri. Aşa că nu ne rămâne decât să aşteptăm surprizele.Citește pe Antena3.ro