Salubrizarea Capitalei a trecut în ograda primarului general, Sorin Oprescu
Au fost poate cele mai controversate hotărâri propuse spre aprobare consilierilor generali. Au fost respinse de foarte multe ori, dar negocierile politice din ultima perioadă au schimbat datele problemei. Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, precum şi normele de igienizare au fost votate ieri de aleşii locali.
Acest fapt duce automat la demararea unei licitaţii la nivelul Bucureştiului pentru curăţenia, deszăpezirea şi deratizarea oraşului. Contractele dintre municipalitate şi firmele de salubrizare au fost tot timpul un subiect controversat. Semnate încă de pe vremea când la şefia Capitalei era Victor Ciorbea, apoi prelungite prin acte adiţionale, acestea au fost ţinute la secret. În noul regulament sunt prevăzute de data asta şi amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei pentru operatorii de salubrizare care nu respectă contractul.
Primarul general, Sorin Oprescu, va fi cel care va controla activitatea firmelor, fiind excluşi din schemă edilii de sector. Regulamentul obligă, printre altele, ca firmele să colecteze selectiv deşeurile, să le pună în pungi colorate, pentru a le distinge mai bine, să spele şi să cureţe străzile ş trotuarele, să transporte şi să depoziteze zăpada.
Organizarea de licitaţii pentru acest serviciu nu se poate face peste noapte, vor urma şi alte proiecte de hotărâri de consiliu care să clarifice situaţia în care se află în acest moment societăţile care prestează în Bucureşti şi care până acum primeau finanţare de la primarii de sector. Trebuie precizat că singura administraţie locală care a organizat licitaţie pentru acest serviciu a fost Primăria Sectorului 1.
Al doilea proiect aprobat ieri este legat de acelaşi subiect şi se referă la normele de igienizare, fiind vorba despre drepturile şi obligaţiile bucureştenilor şi ale firmelor de salubrizare.
Acesta interzice creşterea sau întreţinerea, în Bucureşti, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora. Şi în privinţa normelor de curăţenie a trotuarelor din faţa caselor şi blocurilor în care locuiesc, proiectul stabileşte obligaţia bucureştenilor de a spăla trotuarul în fiecare zi de sâmbătă a fiecărei săptămâni. În perioada de iarnă, cetăţenii care deţin locuri de parcare trebuie să cureţe zăpada şi să asigure curăţenia acestor locuri.
Pentru că a fost o şedinţă de Consiliu General axată pe curăţenie, s-au mai aprobat alte două proiecte cam pe aceeaşi temă. Operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele cu jet de apă sub presiune carosabilul, inclusiv trotuarele şi spaţiile de sub maşinile parcate.
De asemenea, cei care deţin terenuri virane vor fi obligaţi să le îngrădească, salubrizeze şi igienizeze, conform unei hotărâri aprobate de consilierii generali. Iniţial s-a propus şi gazonarea, dar în urma disputelor dintre aleşii locali s-a renunţat pe ultima sută de metri.
Citește pe Antena3.ro