„Proiectul de buget al Camerei Deputaților pe anul 2024 finanțat de la bugetul de stat a fost întocmit pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate din structura Secretariatului General al Camerei Deputaților și a consultării cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, fiind dimensionat la suma totală de 686.982 mii lei credite de angajament și 638.024 mii lei credite bugetare. Din volumul total de credite bugetare, 635.085 mii lei sunt pentru activitatea proprie a Camerei Deputaților, iar 2.939 mii lei reprezintă cheltuieli pentru Institutul Român pentru Drepturile Omului (ordonator terțiar de credite în subordinea Camerei Deputaților)”, potrivit memorandumului.
La fundamentarea Cheltuielilor de personal, în suma de 419,542 milioane de lei, a fost luată în calcul plata drepturilor demnitarilor - indemnizație, suma forfetară, diurnă și indemnizație de cazare acordate cu ocazia deplasărilor în țară și în străinatate, plata personalului din Serviciile Camerei Deputaților și Institutul Român pentru Drepturile Omului, acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță.
„Cheltuielile pentru Bunuri și servicii, în suma de 103.290 mii lei, din care 102.733 mii lei pentru activitatea proprie, au fost stabilite pentru asigurarea funcționării și întreținerii sediului Camerei Deputaților, pentru materiale necesare desfășurării activității legislative, cheltuielile de protocol, cheltuielile privind deplasările interne și cele în străînătate pentru deputați și personal, cheltuielile cu reparațiile curente generate de uzură clădirii și a instalațiilor aferente, cheltuieli pentru organizarea Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), precum și pentru alte cheltuieli autorizate de lege. Cheltuielile cu bunurile și serviciile pentru activitatea Institutuiui Român pentru Drepturile Omului sunt în suma de 557 mii lei”, se mai arată în document.
La titlul Alte transferuri s-a prevăzut suma de 175 mii lei, pentru plata contribuțiilor și cotizațiilor Camerei Deputaților la organismele internaționale.
La titlul Alte cheltuieli s-a prevăzut suma de 3.422 mii lei, pentru plata către bugetul de stat a sumelor aferente persoaneior cu handicap neîncadrate și a indemnizațiilor pentru persoane care desfasoară activități de internship la Camera Deputaților.
La titlul Active nefinanciare s-au prevăzut 148.853 mii lei credite de angajament și 99.895 mii lei credite bugetare. Din totalul creditelor bugetare, 64.094 mii lei sunt alocați pentru active fixe (lucrări de construcții pentru sistem de cogenerare de inaltdă eficientă, retehnologizare ascensoare, licențe software utilizatori poștă electronică, calculatoare desktop pentru activitatea deputaților în birourile parlamentare în legislatura 2024-2028 s.a.) și 35.801 mii lei pentru reparații capitale aferente activelor fixe (lucrări de reparații platforma zona Izvor, lucrări de intervenție pentru refacere terasă circulabila și luminatoare corpuri B1-C2-C1-C3-B2 din imobilul Palatul Parlamentului, retehnologizare stație hidrofor s.a.).
La activitățile finanțate din venituri proprii, pentru anul 2023 se propune la venituri suma de 13.000 mii lei, iar la cheltuieli suma de 25.031 mii lei credite bugetare și de angajament, diferența fiind acoperită din disponibilul din anul precedent, care este estimat la 12.031 mii lei.
„Față de cele prezentate, în temeiul art.32 alin.(1) lit.d din Regulamentul Camerei Deputaților, vă rugăm a supune spre aprobare plenului Camerei Deputaților bugetul pe anul 2024”, se menționează în finalul memorandumului.
(sursa: Mediafax)