x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetarii, împotriva noii grile de salarizare

Bugetarii, împotriva noii grile de salarizare

de Diana Scarlat    |    04 Iun 2009   •   00:00
Bugetarii, împotriva noii grile de salarizare
Sursa foto: Szavuj Atilla/Mediafax

Bucureşti, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Brăila, Galaţi. Sindicaliştii din administraţia locală s-au adunat ieri în faţa Guvernului.



Cei peste 200 de protestatari vor salarii mai mari şi nu acceptă grila dezbătută în aceste zile la Ministerul Muncii. "Nu ne mai minţiţi!", "Vrem salarii decente!" sau "Administraţia publică nu este Cenuşăreasa societăţii!", au fost câteva dintre mesajele adresate Guvernului ieri dimineaţă, între orele 11:00 şi 13:00, de sindicaliştii nemulţumiţi din Administraţia publică locală.

În faţa Palatului Victoria au strigat angajaţi ai consiliilor judeţene, ai Primăriilor, ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, ai direcţilor de evidenţă informatizată a persoanei şi ai instituţiilor de cultură din judeţele pe care le-au reprezentat. Protestatarii vor salarii care să le asigure cel puţin un trai decent şi nu sunt de acord cu noua grilă concepută pentru legea salarizării unitare în sistemul bugetar.

De asemenea, cer eliminarea incompatibilităţilor care nu le permit funcţionarilor din instituţiile statului să aibă şi un al doilea loc de muncă.

VOR SPORURI
Protestatarii vor renunţarea la incompatibilităţi în noua lege privind sistemul unitar de salarizare bugetar sau sporuri destul de mari încât să compenseze interdicţia stabilită prin lege. Răzvan Bordeanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL) a declarat că sindicatul pe care îl conduce ar fi de acord cu introducerea unui spor de incompatibilitate, despre care s-a discutat marţi, în cadrul grupului de lucru de la Ministerul Muncii, care stabileşte principiile viitoarei legi a salarizării unitare, dar sunt aşteptate propuneri concrete.

Acesta a mai spus că unii funcţionari, deşi au studii superioare, au un salariu de încadrare de 600 de lei, adică salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificaţi. Protestatarii au depus, ieri, la Guvern un memoriu cu revendicări, anunţând că urmează să intre în grevă de avertisment, la nivel naţional, la 17 iunie, apoi în grevă generală, la 30 iunie, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate.

Răzvan Bordeanu a mai explicat că principala revendicare a protestatarilor vizează reorganizarea grilei de salarizare din Administraţia publică, în care nu se regăsesc anumite funcţii. Sindicaliştii FNSAL, care acuză lipsa unui real dialog social la nivelul instituţiilor Administraţiei publice locale, cer alocarea sumelor necesare aplicării noilor ierarhizări şi o descentralizare reală, care, spun ei, s-ar putea realiza doar prin delegarea resurselor umane şi materiale către Administraţiile publice locale, nu doar a competenţelor.


Bani mai mulţi pentru învăţători
Sindicaliştii din Educaţie şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au discutat, ieri, aspecte privind grila de salarizare care va fi cuprinsă în noua lege unică pentru bugetari. Principala propunere a fost ca un învăţător debutant, absolvent de liceu pedagogic, să beneficieze de coeficientul 3 în grilă. Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că, în prezent, un învăţător care termină liceul pedagogic are un salariu de 900 de lei, propunerea sindicatelor fiind de dublare a acestuia, pentru a ajunge la 1.700-1.800 de lei, după cum informează Mediafax.

Potrivit propunerii Ministerului Muncii, însă, un învăţător debutant, absolvent de liceu pedagogic, ar avea numai 1.510 de lei. Profesorii au discutat, la începutul săptămânii, la Ministerul Educaţiei grila de salarizare a cadrelor didactice şi s-a ajuns la un punct comun, iar la discuţiile de la Ministerul Muncii au fost luate în calcul toate grilele de salarizarea ale bugetarilor. Astfel s-a ajuns de la un coeficient minim de 3 pentru personalul din învăţământ, la 2,7.

Potrivit vicepreşedintelui FSLI, Simion Hancescu, grila propusă pentru Educaţie ar duce la dublarea salariilor pentru cadrele didactice debutante şi majorări cu 80% pentru profesorul cu gradul I. Singura problemă, în opinia sindicaliştilor, este că legea unică ar putea fi aplicabilă abia în şase-şapte ani. Astfel, dacă propunerea făcută se va aplica, salariul unui debutant din Educaţie ar putea creşte de la 1.100 de lei la 3.000 de lei. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator