x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetarii se lăfăie pe timp de criză

Bugetarii se lăfăie pe timp de criză

de Mircea Opris    |    05 Aug 2010   •   00:00

În mai multe localităţi din judeţul Timiş, primarii şi-au umflat propriile salarii, dar şi veniturile altor angajaţi ai primăriilor. Subprefectul Zoltan Marossy va depune plângeri împotriva secretarilor de primării care au contrasemnat, contrar legii, decizii de acordare a unor sporuri de dispozitiv pentru primari şi viceprimari ori alte drepturi băneşti. Campionii măririlor sunt angajaţii Primăriei Timişoara, în frunte cu edilul Gheorghe Ciuhandu, aşa cum au descoperit inspectorii corpului de control al primului ministru. Aici măririle de salarii au ajuns şi la 75 %!


REDUCERI DE PERSONAL, MĂRIRI DE LEFURI
Subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy, va face plângere la Comisia de disciplină a secretarilor de la nivelul judeţului în cazul secretarilor de primării care au aprobat măriri salariale şi acordarea de sporuri. Prefectura Timiş a solicitat anularea unor decizii ale primarilor şi a unor hotărâri de consiliu local, contrasemnate de secretari, care prevedeau acordarea de sporuri de dispozitiv pentru primari şi viceprimari în comunele Valcani, Peciu Nou, Şag şi Periam, ori alte drepturi salariale la primăriile din localităţile Parţa, Ghiroda şi Satchinez. Secretarul din localitatea Stachinez este singurul care a refuzat să contrasemneze o astfel de dispoziţie a primarului. Primarii şi-au mărit ilegal salariile cu până la 25 la sută. "Toate aceste decizii au fost contrasemnate de secretari. Mi se pare inadmisibil ca un secretar să dea aviz juridic pe un act care ştie că nu este legal. Domniile lor au contrasemnat acte de mărire a salariilor prin sporuri sau indemnizaţii, ceea ce contravine în mod clar Legii 330 din 2009. Eu nu contest că primarilor sau viceprimarilor nu li s-ar cuveni aceste sporuri, dar există o lege care interzice acest lucru. Dacă nu sunt revocate aceste hotărâri, le vom ataca în contencios administrativ", a declarat subprefectul Zoltan Marossy.


TIMIŞOARA, CAMPIOANA NESIMŢIRII
La primăria Timişoarei, din aparatul de specialitate al primarului şi celelalte servicii înfiinţate prin hotărâre de consiliu local care se încadrează în prevederile OUG 63 vor fi daţi afară 209 angajaţi. În paralel cu disponibilizări şi scăderi de salarii, printr-un plan discret, dar meticulos, o parte dintre funcţionari au primit salarii măritecu nu mai puţin de 75% din salariul de bază. Pretextul este o prevedere care spune că pot fi mărite salariile celor care sunt implicaţi în atragerea şi derularea de programe cu fonduri europene. Iniţial, în schemă era doar Direcţia de dezvoltare şi integrare europeană, condusă de Aurelia Junie, unul dintre apropiaţii primarului Gheorghe Ciuhandu. Lista s-a lungit apoi la 70 de persoane, inclusiv de la direcţiile Drumuri şi Transporturi, Resurse Umane şi Comunicare, pe acelaşi motiv că lucrează la proiecte pentru obţinerea de finanţări europene. Asta cu toate că nu se ştie dacă pot aduce bani europeni. În schimb, de la prăjitură au fost tăiaţi angajaţii de la direcţia edilitară, reuşind să obţină finanţare pentru cel mai mare proiect obţinut vreodată de Timişoara pentru retehnologizarea regiei de termoficare. Purtătorul de cuvânt al instituţiei şi şefii primăriei s-au întrecut în declaraţii confuze şi contradictorii. Aşa cum a sesizat prefectura, oamenii care au dat verde şmecheriei sunt secretarii primăriilor. Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara, este suspectat de conflict de interese. În 2009, salariile angajaţilor din Primăria Timişoara şi din direcţiile subordonate au fost majorate cu 50%. Totul, în urma unui proces în care administraţia timişoreană s-a abţinut, iar secretarul Ioan Cojocari s-a aflat în conflict de interese, acuză care vine dintr-un raport întocmit de către Corpul de control al primului- ministru. În 2008, Sindicatul liber al salariaţilor, în numele angajaţilor din primărie, consiliu local, direcţia fiscală, evidenţa persoanelor, asistenţă comunitară şi poliţie comunitară, a cerut în instanţă suplimetarea salariilor cu suplimentul postului, reprezentând 25% din salariul de bază lunar şi suplimentul treptei de salarizare, tot de 25%, cu plată retroactivă din 2004. În întâmpinarea depusă, juriştii primăriei au declarat că nu se opun acţiunii, documentul fiind semnat de primarul Gheorghe Ciuhandu şi contrasemnat de secretarul Ioan Cojocari. Inspectorii de la Bucureşti au notat că de exemplu "conform statelor de personal, secretarul primăriei a beneficiat ulterior pronunţării sentinţei de drepturile obţinute" prin cauţiunea din instanţă. Secretarul este funcţionar public de conducere, s-a constatat că este în conflict de interese, deoarece conform legii  "interesele sale patrimoniale pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice".


TUPEU DE CONDUCĂTOR
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi cei doi viceprimari, Sorin Grindeanu şi Adrian Orza, beneficiază ilegal de o serie de drepturi salariale, altele decât cele prevăzute de lege, conform aceluiaşi raport, recent întocmit de către  inspectorii Corpului de control al primului- ministru. Printr-o hotărâre de consiliu local din 2006 s-a hotărât ca şi primarul şi viceprimarii să primească sporuri care "vor fi suportate în proporţie egală din fondurile de stimulente constituite la nivelul fiecărei structuri în parte". Din dispoziţiile de primar puse la dispoziţia echipei de control s-a constatat că primarul Gheorghe Ciuhandu şi-a semnat aprobarea unor stimulente băneşti pentru vremuri de criză: 2.500 lei în decembrie 2007, de 1.900 lei în decembrie 2008 sau de 3.734 lei în noiembrie 2009. Viceprimarii au primit şi ei tot 2.500 lei în 2007 şi 2.953 lei în noiembrie 2009. Inspectorii au consemnat că prin adoptarea acestei hotărâri prin care primarul şi viceprrimarii primesc stimulente financiare, au fost încălcate mai multe articole din Legea 215/2001 şi din Constituţia României.

×