x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgaria - Concedii in statiuni neautorizate

Bulgaria - Concedii in statiuni neautorizate

de Alexandru Nastase    |    27 Dec 2006   •   00:00
Bulgaria - Concedii in statiuni neautorizate

Succesul de care se bucura in ultimii ani statiunile de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre si resorturile de ski din muntii Bulgariei, ascund cateva secrete neplacute.

Parcuri nationale hacuite la sud de Dunare. Succesul de care se bucura in ultimii ani statiunile de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre si resorturile de ski din muntii Bulgariei, ascund cateva secrete neplacute. Desi ofera conditii excelente, statiunile de la sud de Dunare sunt amenajate fara autorizatie in situri naturale valoroase sau chiar parcuri nationale.

Un document al World Wildlife Found (WWF) - una dintre cele mai importante organizatii neguvernamentale ecologiste din lume - prezinta cateva cazuri despre cum legislatia de mediu din Bulgaria este calcata in picioare, iar dezvoltarea economica este mult mai importanta decat ecologia. Un numar din ce in ce mai mare de proiecte construite in zone naturale protejate ar trebui sa-i faca pe investitori si pe amatorii de vacante sa se gandeasca de doua ori inainte de a da curs invitatiei si de a da bani pe asa ceva, se arata in raport. Cadrul natural al Bulgariei si preturile competitive atrag un numar din ce in ce mai mare de investitori straini dornici sa mearga in concediu sau sa-si petreaca vacanta intr-o locatie selecta de pe coasta Marii Negre sau la munte, intr-una din statiunile de ski pe cale sa se construiasca. Dar, adesea, fara sa cunoasca prea multe despre destinatie, in afara pretului atragator si promisiunilor curprinse in pliantele promotionale, multi din acesti cumparatori investesc in proprietati care sunt de multe ori construite la limita legii, si in acest fel isi pun banii intr-una din zonele naturale europene cu cel mai mare risc.

LA LIMITA LEGII. Locatia noului complex de vacanta care se construieste langa satul Varvara de pe coasta Marii Negre este idilica. Complexul se construieste intr-o zona unde padurosii Munti Strandzha merg aproape direct pana in apele Marii Negre. Problema - putin cunoscuta celor care vor sa-si cumpere proprietati aici - este aceea ca locatia de vacanta este construita ilegal, la limita legii. "Proprietatea se afla in Parcul Natural Strandzha, fara autorizatie din partea autoritatilor parcului sau a vreunei alte autoritati de mediu", spune Katerina Rakovska, responsabil pentru Arii Protejate a programului WWF Dunare - Carpati in Bulgaria. "Investitorii au ignorat recomandarile autoritatilor locale. Mai mult decat atat, terenul pe care se construieste complexul a fost ilegal trecut din teren pentru agricultura in teren destinat scopurilor comerciale". Drept rezultat, Ministerul bulgar al Mediului si Apelor a dispus oprirea proiectului in februarie 2006, cand lucrarile se aflau inca intr-o faza incipienta. Investitorul a ignorat insa ordinul ministerului si si-a vazut de treaba. In noiembrie 2006, Curtea Administrativa Suprema a Bulgariei a dat o decizie definitiva prin care se recunostea legalitatea ordinului ministerial si se cerea aplicarea lui. Investitorii straini care si-au achizitionat deja apartamente in complex - 67 de britanici, 22 de irlandezi, doi belgieni si un indian - isi vor pierde banii. "In acest proces, una din cele mai de pret bijuterii naturale ale Bulgariei si Europei era cat pe ce sa fie distrusa", mai spune Rakovska.

NIMIC NU SCAPA. Cazul nu este unicat, arata WWF. Hoteluri si case de vacanta apar ca ciupercile dupa ploaie si in alte zone situate de-a lungul litoralului bulgaresc, iar multe se afla tot in arii naturale protejate. Iar aceasta expansiune pare sa nu aiba limite de-a lungul coastei. Exemplul cel mai edificator este statiunea de ski Bansko din Parcul National Pirin, zona din sud-vestul Bulgariei, inclusa in patrimoniul universal UNESCO. Doua treimi din proiect au fost amenajate in teritoriul Parcului National, fapt profund ilegal si fara nici un fel de autorizatie din partea Ministerului bulgar al Apelor si Mediului. Potrivit WWF, investitorul a incalcat toate recomandarile studiului de impact, dar a scapat basma curata, pentru ca a platit toate amenzile care i s-au dat. In momenul de fata, UNESCO decide daca sa includa Parcul National Pirin pe lista siturilor aflate in pericol. Incurajate de un asemenea precedent, doua companii au anuntat de curand planuri de a construi locatii pentru ski in Parcul National Pirin, una in dreptul orasului Dobriniste, in apropierea Varfului Bezbog (2.645 m) si cealalta in dreptul orasului Razlog, desi amenajarea de locatii pentru sport este strict interzisa in Parcul National. Planuri similare se fac si pentru Parcul National Rila, cel mai mare parc din Bulgaria, situat la aproximativ 100 km sud de Sofia. Municipalitatea din Sapareva Banya si alti investitori au prezentat deja un master plan pentru Panichishte - Ezerata - Kabul, care include si o imensa statiune de ski construita in jurul orasului Sapareva Banya. Si de data aceasta, potrivit proiectului, doua treimi din statiune vor fi in interiorul Parcului National, desi exista legi clare care interzic astfel de planuri de dezvoltare pentru zona protejata.

DE LA VORBA LA FAPTA. In Bulgaria, mai ales cand vine vorba de legislatia privind protectia mediului, ce e pe hartie se transpune foarte putin in practica. Incapacitatea de a actiona sau chiar coruptia unei parti din autoritati si politicieni permit unor asemenea grupuri de interese sa pagubeasca Bulgaria si Europa de asemenea comori ale naturii. Dar aceasta situatie este pe cale sa se schimbe. In cateva cazuri, instantele sau alte autoritati competente au luat deja masuri severe, pe masura ce tot mai multi bulgari devin interesati de distrugerea bogatiilor naturale ale Bulgariei. Cazuri precum Strandzha si Irakli au atras atentia la nivel national. O campanie initiata de WWF si de alte organizatii pentru protectia mediului si aflata in desfasurare a strans deja peste 30.000 de semnaturi pentru o petitie care sa fie adresata guvernului de la Sofia. Petitia va cere imbunatatirea legislatiei si conditii mai drastice pentru oprirea distrugerii patrimoniului natural.
Ecologie
"Proprietatea se afla in Parcul Natural Strandzha Nature Park, fara autorizatie din partea autoritatilor parcului sau a vreunei alte autoritati de mediu. Investitorii au ignorat recomandarile autoritatilor locale. Mai mult decat atat, terenul pe care se construieste complexul a fost ilegal trecut din teren pentru agricultura in teren destinat scopurilor comerciale. In acest proces, una dintre cele mai de pret bijuterii naturale ale Bulgariei si Europei era cat pe ce sa fie distrusa"
  • Katerina Rakovska, responsabil pentru Arii Protejate a programului WWF Dunare - Carpati in Bulgaria.
  • ×