x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulibăşeala TVR şi CNA

Bulibăşeala TVR şi CNA

de Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    28 Iun 2007   •   00:00
Bulibăşeala TVR şi CNA
Sursa foto: Mihai Poziumschi/


Haos total ieri in Parlamentul Romăniei. Deputaţii şi senatorii au aşteptat, cu nervii intinşi la maximum, ore in şir pentru a incepe şedinţa comună in care urmau să se numească şefii TVR şi CNA. Cauza a fost lipsa nominalizatului pentru postul de preşedinte al CNA.



Haos total ieri in Parlamentul Romăniei. Deputaţii şi senatorii au aşteptat, cu nervii intinşi la maximum, ore in şir pentru a incepe şedinţa comună in care urmau să se numească şefii TVR şi CNA. Cauza a fost lipsa nominalizatului pentru postul de preşedinte al CNA.


La 9:00, şedinţa comună a celor două Camere trebuia să inceapă. Pesedistul Alexandru Sassu urma să fie votat pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR, iar alţi patru, intre care şi Cătălin Avramescu, pentru posturile de membri ai consiliilor de administraţie: al televiziunii publice şi al radioului. Singura necunoscută era propunerea pentru conducerea CNA, aşteptăndu-se in acest sens o decizie a membrilor Consiliului. Din acest motiv, şedinţa a fost impinsă la 11:00, dar nu a inceput nici la această oră, pentru că nu fusese trimisă nominalizarea.


Şefii Camerelor au rămas aşadar in birourile lor, iar, in sala de plen, deputaţii şi senatorii nu au avut decăt să aştepte. După o oră, au inceput să-şi piardă răbdarea. Primiseră vestea că membrii CNA nu şi-au desemnat un preşedinte şi nimeni din conducerea Parlamentului nu le spune nimic. Asta in timp ce, in biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, aveau loc intense negocieri intre liberali şi pesedişti, in frunte cu Viorel Hrebenciuc. S-a stricat inţelegerea, pesediştii vor şi CNA, liberalii nu il vor vota pe Sassu pănă nu au omul lor stabilit la CNA, se comenta pe holuri. Era vorba despre inţelegerea ca PSD să ia şefia TVR, iar PNL, pe cea a CNA. Pediştii s-au arătat insă revoltaţi de negocierile dintre cele două partide. "Este o premieră in Parlament. N-am mai văzut aşa ceva. Să stăm să aşteptăm, iar ei să negocieze in timpul ce a fost alocat pentru şedinţa de plen? E sfidător", vocifera un deputat PD. Nici parlamentarii PNL şi PSD nu s-au putut abţine. "Sunt supărat. Stăm aici şi nu vine nimeni să ne spună ce se intămplă. Bătaie de joc", se plăngea un pesedist. "Şomăm de la 9 dimineaţa. E anormal ce se intămplă", se lamenta şi un liberal.


REZULTATUL. Pe la 14:00, preşedintele Nicolae Văcăroiu a ieşit de la negocieri şi a anunţat "soluţia": plenul comun a fost amănat pentru 17:30, urmănd să se voteze doar şeful TVR. Preşedintele CNA a precizat Văcăroiu, va fi votat intr-o altă şedinţă astăzi, probabil, sau chiar intr-o sesiune extraordinară. Buimăciţi, deputaţii s-au risipit care incotro, iar senatorii au plecat la şedinţa de plen in care era programată dezbaterea moţiunii PSD pe sănătate. Insă, din cauza bulibăşelii de la plenul comun, nu au mai avut timp să o discute şi au amănat-o pentru astăzi.


TOCMEALĂ. Ultima variantă de sulă in coastă oferită membrilor CNA pentru a-l propulsa pe Răzvan Popescu, reprezentant al PNL, ca preşedinte este modificarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei. Astfel, dacă membrii CNA continuă să nu voteze conform dorinţei principalului partid de guvernămănt, prin modificarea legii, mandatele lor ar deveni nule şi fiecare dintre ei ar trebui să obţină din nou nominalizări din partea formaţiunilor care i-au propus iniţial. Cu o zi inainte, membrilor CNA li se oferise varianta prelungirii duratei mandatelor pănă la nouă ani, in schimbul susţinerii lui Răzvan Popescu pentru funcţia de preşedinte al instituţei.


Grabă pentru inlocuirea lui Nicolau



Valentin Nicolau a decis să demisioneze din Consiliul Naţional al Audiovizualului după numai o săptămănă de cănd a fost numit de Parlament. Decizia a fost determinată de faptul că in timpul şedinţei de ieri de la CNA s-a discutat despre alegerea unui nou preşedinte chiar dacă această temă nu se afla pe ordinea de zi. După circa o oră de dezbateri cu uşile inchise CNA a decis amănarea numirii unui nou preşedinte. "Cănd pe agenda de zi a celor două camere ale Parlamentului se afla validarea preşedintelui CNA, in condiţiile in care acest lucru nu se găsea şi pe ordinea de zi de la şedinţa Consiliului nu mai sunt multe de spus", a declarat Nicolau. La scurt timp, PSD a anunţat că l-a propus pe regizorul Ioan Cărmăzan pentru postul de membru al CNA, in locul lui Nicolau deşi acesta anunţase că işi va depune demisia scrisă astăzi. Cărmăzan a fost audiat şi validat de comisiile parlamentare de cultură numai după ce, la solicitarea PD, grupul PSD a inştiinţat conducerea Camerei că Valentin Nicolau a demisionat din CNA şi solicită audierea unui nou nominalizat. Cărmăzan nu a fost insă validat şi de plenul reunit al Parlamentului pentru a-şi putea lua postul in primire din cauza lipsei de cvorum. (G.A., A.V.)



×
Subiecte în articol: observator