x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bunătăţi tradiţionale şi modă la târgurile din week-end

Bunătăţi tradiţionale şi modă la târgurile din week-end

de Maria Belu    |    27 Ian 2011   •   19:15

Acum, la sfârşit de Gerar, crescătorii de oi celebrează, după calendarul popular, Filipii de Iarnă. Filipii, sunt, în credinţa populară, divinităţi care au grijă de animalele din gospodării, ferindu-le de lupi. Şi, pentru a nu avea parte de pagube, acum oamenii se feresc să lucreze ori să împrumute vreun obiect. Sătenii trebuie musai să lipească gura cuptorului acest lucru simbolizând încleştarea gurii lupului. De asemenea, Filipii mai sunt respoansabili şi de apariţia unuor boli, precum "bubatul” (vărsatul), dar şi a altor "vătămări”. Pentru a le împiedica este bine ca acum femeile să nu folosească obiecte ascuţie, ţesând sau cosând abia după 2 februarie.

Cel mai mare coş cu brânză de burduf
Cea de-a III-a ediţie (din anul 2011) a Târgului Naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme şi gospodării ţărăneşti din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Capitală este dedicată brânzei. Patru dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvime, Braşov, le va oferi bucureştenilor, spre degustare, de azi până duminică, cel mai mare coş cu brânză de burduf şi cel mai mare burduf din piele de oi umplut cu brânză de la Bran. "... La brânza de burduf avem o reţetă  păstrată din bătrâni. Bunicul meu a trăit 103 ani şi numai produse din acestea mânca, naturală 100%, brânza cu care e umplut coşul e din toamnă când brânza se pune la dospit, stă zece zile în buduroi de lemn, după aceea e bine mărunţită şi se pune sare atât cât trebuie. Se umple coşul cu brânză şi apoi se coase şi partea de sus şi se pune la temperatura necesară”, spune producătorul Ion Poponeci din localitatea Şirnea, Braşov. Cumpărătorii mai sunt ademeniţi şi cu multe alte bunătăţi precum cârnaţi de casă, slănină de casă, jambon afumat, tobă din Lăpuşel, Maramureş sau cu ceafă de porc, cotlet de porc, salam de casă, piept de porc toate din satul Chilieni, Covasna etc. De asemenea, produsele apicole precum mierea, polenul sau lăptişorul de matcă nu vor lipsi de la târg, iar bucureştenii şi le pot cumpăra la preţuri de producător, ele fiind ideale pentru întărirea  imunităţii organismului acum în perioada rece.
Şi la această ediţie "atelierul gastronomic” îşi va deschide porţile pentru cei care doresc să înveţe să prepare bucate după reţete tradiţioonale direct de la producători.

Nunta de vis
După ce aţi degustat şi cumpărat produse naturale trebuie să mergeţi să vizitaţi târgul de nunţi de la Romexpo. Unul dintre cele mai în vogă târguri de nunţi revine, începând de azi şi până duminică, cu a VI-a ediţie. Organizatorii expoziţiei le propun viitorilor miri ”soluţii complete pentru o nuntă de vis”. Pe parcursul celor trei zile de târg, vizitatorii vor găsi aici cele mai noi tendinţe în materie de rochii de mireasă, de costume de ginere, dar şi de bijuterii, machiaj, coafuri, aranjamente florale precum şi destinaţii turistice pentru o lună de miere perfectă. Tinerii vor avea parte pe parcursul celor trei zile de târg de prezentări de modă, demonstraţii de coafură, machiaj, dans sportiv precum şi multe alte surprize, promit organizatorii. În plus, azi începând cu ora 13:00, creatoarea de modă Adina Buzatu îşi va încânta oaspeţii cu o paradă inedită la care vor participa cei mai în vogă burlaci din acest an. Atmosfera de sărbătoare a expoziţiei va fi întreţinută, pe parcursul celor trei zile, de unii dintre cei mai îndrăgiţi artişti ai momentului precum Elena Gheorghe, Andreea Bălan, Ana Lesko, Sasha Lopez etc.

×