Turistul care ajunge in Romania se imbolnaveste imediat. Prima oara are dureri de cap atunci cand vede cum arata partiile de la noi. Apoi, il apuca durerile de inima dupa ce afla preturile practicate la transportul pe cablu.
La Sinaia, sunt doua societati care opereaza in domeniul transportului pe cablu. Teleferic Prahova SA cere 150 de lei pe un ski-pass valabil pe cele doua telecabine, telescaunul care face legatura intre Cota 1.400 si Cota 2.000, precum si cel din Valea Dorului. Cartela este valabila si pe partiile din Predeal. Transport Urban are telescaunul din Valea Soarelui, telegondola si un baby-ski. Societatea apartine Consiliului Local. Ski-pass-ul pentru o zi costa 120 de lei. La Azuga inca nu au fost puse in vanzare cartele de o zi, dar Romenergo intentioneaza sa le comercializeze la pretul de 140 de lei. Pentru ca vor sa redevina statiunea numarul unu in Romania, cei din Poiana Brasov intentioneaza sa vanda ski-pass-ul de o zi cu 125 lei.
Partia Kalinderu din Busteni este cea mai scumpa din lume. Si nu se schiaza pe cristale Swarovski, ci pe zapada artificiala. Un ski-pass valabil toata ziua costa 250 de lei, echivalentul a 80 de dolari. Cu aceeasi suma, la Whistler, in Canada, poti cumpara o cartela valabila pe toate instalatiile din statiune. Statiunea canadiana detine 3.280 de hectare de partii, in vreme ce la Busteni sunt doar 13 hectare. Asta inseamna ca cei care ajung la Kalinderu platesc 6,15 dolari pentru fiecare hectar de partie, in vreme ce canadienii, saracii de ei, dau numai doi centi pentru fiecare hectar acoperit cu zapada. Practic, la Busteni este de peste 300 de ori mai scump decat la Whistler. "Noi consideram ca preturile sunt justificate, din moment ce producerea de zapada artificiala si instalatia de nocturna costa bani. La Poiana Brasov costa 125 de lei ziua de schi, dar cine a fost acolo s-a intors cu echipamentul distrus. La noi se schiaza pe zapada, nu pe pietre. Pretul este absolut normal daca tinem cont de conditiiile pe care le avem", a declarat Ion Vasilescu, administratorul partiilor din Busteni.
In ciuda lucrarilor din vara anului trecut, cand a mai fost amenajata o partie si s-a construit o instalatie de nocturna pentru vechea pista, preturile nu se justifica. Poiana Brasov are acum 60 de hectare de partie, iar ski-pass-ul va fi numai 125 de lei. Un pret absolut decent, chiar daca ascunde dorinta brasovenilor de a atrage cat mai multi turisti in noul domeniul schiabil.
Situatia de la Busteni a fost semnalata si de catre www.derdelus.ro, site-ul numarul 1 in Romania in ceea ce priveste informatiile legate de starea partiilor.
Valiug. Au facut zapada in noaptea de Revelion
Dupa Muntele Mic si Semenic, banatenii pot schia acum si la Valiug. Partia a fost inaugurata intre Craciun si Anul Nou si este considerata de catre schiorii din Resita drept cea mai buna din Banat. Transportul pe cablu este asigurat de un telescaun adus din Italia. Pentru ca ninsorile din ultima vreme au ocolit localitatea din judetul Caras-Severin, situatia a fost salvata de catre cele cinci tunuri care au produs suficient de multa zapada artificiala. Minunea s-a petrecut chiar in noaptea de Revelion. In loc sa petreaca, angajatii de la Telescaun Casa Baraj Valiug au avut grija sa acopere partia cu zapada, astfel incat in prima zi din 2012 s-a schiat in cele mai bune conditii.
Vatra Dornei
2012 a inceput in forta in Depresiunea Dornelor. In prima zi din noul an, un turist din Timisoata a inchiriat un ATV de la Vatra Dornei si nu s-a mai intors pentru a returna vehiculul. Angajata centrului de inchirieri a anuntat Politia, precizand ca cel care a inchiriat ATV-ul nu a dorit sa poarte casca, nu a lasat un numar de telefon pentru a putea fi contactat. Autoritatile spera sa-l gaseasca pe turistul banatean folosindu-se de cartea de identitate pe care acesta a lasat-o la centrul de inchirieri. Vehiculul valoreaza aproape 7.000 de euro si a fost dat in urmarire nationala.
Balea Lac
24 de iubitori ai aventurii si ineditului, in marea lor majoritate cetateni straini, au petrecut noaptea dintre ani la restaurantul celui mai nou Hotel de Gheata construit la Balea Lac. Turifltii au beneficiat de un "tratament culinar" cu adevarat deosebit, ce a continut mancaruri din cele mai sofisticate, cum pot fi gasite in marile restaurante ale Europei, toate acestea fiind asortate cu vinuri din cele mai bune, dar fli cu alte bauturi fine. O parte a meniului din noaptea de Revelion a fost servit pe platouri de gheata, iar unele dintre bauturi au fost servite din celebrele pahare de gheata. Pe langa mancarurile fli bauturile sofisticate, cei ce au ales "palatul de clefltar" de la Balea Lac pentru petrecerea celei mai importante nopti a anului au avut parte de un program muzical special pregatit, precum fli de mai multe surprize ale organizatorilor, astfel incat aceasta aventura a fost una placuta, cu adevarat memorabila. La finalul petrecerii, cei mai multi dintre clientii Ice Restaurant s-au retras in camerele amenajate in Hotel of Ice fli au incercat, unii pentru prima data in viata, experienta deosebita de a dormi inconjurat de gheata, la o temperatura apropiata de 0 grade Celsius.
Predeal
Sezonul de schi la Predeal a fost marcat de un concurs de Slalom Paralel care a fost castigat de catre Bogdan Olaru. La festivitatea de premiere a participat primarul Ionel Goidescu. Din pacate, conditiile pentru schi si snowboarding in statiunea brasoveana nu sunt tocmai grozave. Instalatia care produce zapada artificiala nu functioneaza la capacitate maxima, astfel ca pe Clabucet sunt multe portiuni cu pietre sau iarba.