x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ca in UE" - Bataie de joc pe banii nostri

"Ca in UE" - Bataie de joc pe banii nostri

de Mara Raducanu    |    13 Ian 2007   •   00:00
"Ca in UE"  - Bataie de joc pe banii nostri
Cozi interminabile pentru un simplu accident
La Birourile de Accidente Usoare din Capitala este mai ceva ca la Revolutie. Sute de oameni asteapta zilnic disperati, in timp ce functionarii platiti din bani publici sunt mult prea comozi si nepasatori pentru a putea fi impresionati de situatie.

Imbunatatit dupa ultimele prevederi ale Legislatiei Rutiere europene, mult laudatul Cod Rutier "a debutat" intr-un moment in care, spun specialistii, era nevoie sa se faca lumina si in Legislatia Rutiera din tara noastra.

Intrat in vigoare incepand cu data de 1 decembrie 2006 a cam pus pe jar soferii si pietonii. Cu schimbari pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, la acel moment, parea binevenit.

CONSTATUL AMIABIL. Iata unul dintre elementele de noutate. Conform acestei reglementari, in cazul accidentelor rutiere care nu s-au soldat cu vatamari corporale, ci doar cu avarii, soferii implicati puteau sa se adreseze direct societatilor de asigurari fara a mai implica interventia politiei rutiere.

Ideea nu era deloc rea! Imaginati-va! Fara timp irosit la birourile de constatari auto, fara explicatiile de rigoare date agentilor de circulatie, fara discutii inutile, dar mai ales fara amenzi si puncte de penalizare incasate. Toate bune si frumoase, numai ca asa cum se intampla de cele mai multe ori in tara noastra, lucrurile benefice sunt privite "cu suspiciune". Si apoi schimbate, fara a ni se oferi prea multe explicatii din partea persoanelor abilitate sa faca acest lucru.

ELIMINARE. Astfel ca, la data de 19 decembrie 2006, dupa mai bine de o ora de dezbateri, Plenul Camerei Deputatilor in lipsa altor initiative a hotarat eliminarea din Codul Rutier a acestei prevederi. Motivul? Reprezentantii companiilor de asigurare au sustinut ca exista multe neclaritati in privinta constatului amiabil si ca nu stiu cum vor aplica aceasta prevedere, pentru ca legislatia din Romania nu este integral armonizata cu cea europeana. Concluzia? Pentru unii se poate, pentru noi nu.

DIN NOU LA... COZI . Si uite asa iata-ne intorsi "la origini", adica la interminabilele cozi, unde pentru o simpla tamponare a masinii oamenii "petrec" ore intregi fara ca nimeni sa le acorde atentie. Spre exemplu, la Biroul de Accidente Usoare de pe Str. Reinvierea (si nu numai aici!) este mai ceva ca la Revolutie. Birocratia si lipsa de profesionalism a functionarilor scot din minti zecile de persoane (se ajunsese la bon de ordine cu numarul 196 la ora 20:00) nevoite sa astepte ore in sir pentru a completa un formular si a plati amenda. Intre timp, cei din spatele ghiseului, si asa "foarte numerosi", cu fete de "lasa-ma sa te las", schimba impresii despre cat de frumoasa e viata. Te intereseaza o informatie? Ar fi bine sa nu incerci sa afli. Nu vei primi decat o mormaiala si o privire acra. In fond, de ce le-ar pasa? Leafa merge. Si, una peste alta, s-a mai dus o zi "de munca". Pentru cei care asteapta, irosind si timp, si bani, situatia devine tragica.

LA ALTII SE POATE
In Europa, constatul amiabil este des intalnit. Spre exemplu, in Estonia, constatul amiabil prevede ca, in cazul unui accident fara victime, soferii nu trebuie sa se mai adreseze Politiei Rutiere, ci asiguratorilor. In Ungaria se aplica aceeasi metoda, ajungandu-se la Politie doar in cazul in care soferii nu se inteleg asupra vinovatiei in producerea accidentului. In Polonia, "constatul amiabil" reprezinta un act prin care soferii explica circumstantele producerii accidentului.
×
Subiecte în articol: observator