IREVOCABIL ● Încă o ilegalitate de proporţii la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
Instanţa de judecată a anulat ieri printr-o sentinţă definitivă şi
irevocabilă licitaţia pentru cadastrarea şi intabularea terenurilor din
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Licitaţia, în valoare de trei
milioane de euro, fusese cîştigată de o firmă din Miercurea Ciuc, iar
lucrările fuseseră subcontractate unei firme ucrainene.
IREVOCABIL ● Încă o ilegalitate de proporţii la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
Instanţa de judecată a anulat ieri printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă licitaţia pentru cadastrarea şi intabularea terenurilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Licitaţia, în valoare de trei milioane de euro, fusese cîştigată de o firmă din Miercurea Ciuc, iar lucrările fuseseră subcontractate unei firme ucrainene.
Decizia, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, demonstrează ilegalităţile care se fac de trei ani încoace la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. O instituţie altădată premiată internaţional pentru proiectele ecologice a ajuns acum să fie condamnată de instanţe şi tribunale pentru mînăriile de proporţii care se realizează în mandatul guvernatorului Paul Cononov şi al directorului executiv Grigore Baboianu.
3 MILIOANE DE EURO. Cea mai recentă "manevră" – licitaţia pentru cadastrarea şi intabularea terenurilor Deltei – a fost anulată ieri de instanţa constănţeană. Licitaţia – în valoare de aproximativ 3 milioane de euro – a fost organizată la sfîrşitul anului trecut de ARBDD. Procedura era absolut necesară pentru că în ultimii ani au apărut constant în presă informaţii despre terenuri care au fost "rupte" din domeniul Rezervaţiei şi cadastrate şi intabulate ilegal de consiliile locale ale diferitelor localităţi din Deltă. Numai că a fost organizată ilegal.
Suspiciunile au planat încă de la început în chestiunea licitaţiei. Cîştigătoare a fost desemnată firma Topo Service SA, din Miercurea Ciuc, aparţinînd unui membru UDMR, lider local Iozsef Botond Rakossy. Presa a scris chiar că Rakossy ar fi chiar un apropiat al ministrului mediului, Attila Korodi. Firma Topo Service SA nu avea obiect de activitate înregistrat şi autorizat care să-i dea dreptul să participe la această licitaţie. Mai mult decît atît, Rakossy era angajat la Oficiul Naţional de Cadastru în momentul în care firma sa participa la licitaţia de la Tulcea. Dincolo de aceste aspecte grave, a mai atras atenţia că unii dintre membrii comisiei de licitaţie nu îndeplineau toate criteriile pentru a ocupa această calitate. Au fost probleme şi la semnarea contractului, întrucît firma Topo Service nu a prezentat o ofertă proprie, ci una în comun cu o altă firmă. Topo Service a subcontractat o parte din lucrări unei firme din Ucraina. În condiţiile în care România, care se află în litigii severe cu Ucraina (canalul Bîstroe, platoul continental), s-a ajuns în situaţia absurdă ca ucrainenii să realizeze cadastrul Deltei Dunării, unul dintre cele mai valoroase teritorii ale ţării.
RECLAMAŢII. Celelalte firme participante la licitaţie au sesizat ilegalităţile şi au reclamat la Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor faptul că licitaţia a fost trucată. În ciuda dovezilor evidente, C.N.S.C. a respins contestaţiile, licitaţia "servită" fiind declarată legală. Din fericire, contestatarii nu s-au oprit aici şi au mers în justiţie. Cazul s-a judecat la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a mai amînat în ultimii trei ani unele "mînării" făcute de guvernanţi. Dosarul 976/36/2008 şi-a primit verdictul ieri. Instanţa admite plîngerea, modifică în totalitate decizia 1650/c9/937/067 din 06.05.2008 al C.N.S.C. Instanţa dispune anularea tuturor actelor efectuate de autoritatea contractantă (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării) în procedura de adjudecare prin licitaţie deschisă a lucrării "Întocmire documentaţie tehnică de specialitate pentru intabularea imobilelor domeniu public de interes naţional din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, administrate de ARBDD". Judecătorii au anulat hotărîrea autorităţii contractante (ARBDD) de declarare a ofertantului cîştigător SC Topo Service SA. Mai mult decît atît, tot din bani publici, ARBDD este obligată să plătească 32.850 lei (aproximativ 9.000 de euro). Sentinţa pronunţată ieri este definitivă şi irevocabilă. Cerem public demiterea celor vinovaţi pentru această ilegalitate: ministrul mediului Attila Korodi, guvernatorul Deltei Paul Cononov şi directorul executiv al ARBDD Grigore Baboianu.
Citește pe Antena3.ro