x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cai de rasă înfometaţi

Cai de rasă înfometaţi

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    14 Ian 2010   •   00:00
Cai de rasă înfometaţi

Ieri la Baloteşti, autorităţile sanitar-veterinare s-au dovedit neputincioase în faţa unui simplu bodyguard. Veniţi să verifice starea unor cai de rasă, sechestraţi de câteva zile într-un grajd, inspectorii nu au putut intra în fermă nici cu ajutorul Poliţiei.



Ferma în care sunt adăpostite animalele face obiectul disputei dintre doi proprietari care se judecă de ani buni. Sâmbăta trecută, unul dintre ei - italianul Sergio Pileri, a decis să-şi facă singur dreptate: a evacuat angajaţii societăţii care deţine caii şi a pus lacăte la toate intrările. Animalele au rămas însă în grajduri, iar de atunci proprietarul legal - sculptorul Florin Codre, nu mai ştie nimic despre starea lor. El a apelat la instituţiile sanitar-veterinare. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Ilfov, în frunte cu dr Anca Cubiaciev, au încercat să-şi facă meseria, să verifice starea animalelor. Nu au putut trece însă de bodyguardul de la poartă.

După mai multe apeluri şi-a făcut apariţia, cu girofarul în funcţiune, agentul de Poliţie Florin Spiridon. Nici acesta nu a putut intra. Cosultându-şi şefii, poliţistul îi anunţă pe cei de faţă: "Nu putem intra, vom întocmi un proces-verbal". Degeaba au încercat medicii veterinari să-i arate legea, să-l convingă că este obligat să le acorde asistenţă pentru a putea intra să vadă în ce stare sunt caii, dacă au mâncat ceva în ultimele patru zile etc. Poliţistul nu s-a lăsat convins. A urmat o consultanţă juridică pe capota maşinii, cu legi, articole invocate etc. La final s-a trecut la încheierea procesului-verbal.
Din păcate, cei 13 cai de rasă, flămânzi de patru zile, nu pot supravieţui mâncând procese-verbale.

AFACERE MARCA ADS
În martie 1999, prin firma Tracus Arte SRL, sculptorul Florin Codre a încheiat cu ADS un contract de asociere, prin care se angaja să efectueze lucrările necesare pentru a transforma ferma Semtest (fostă fermă de taurine) de la Baloteşti într-un Centru Naţional Hipic. Semtest se obliga să pună la dispoziţie întreaga bază materială. În scurt timp, Codre a efectuat investiţii de circa 200.000 dolari. Între timp, societăţile din agricultură au început să fie privatizate.

Fireşte, Codre şi-a manifestat intenţia de a cumpăra activele de la Baloteşti. La început, ADS a dat de înţeles că ar fi de acord. Însă, ulterior, toate demersurile făcute de Codre în acest sens au rămas fără nici un răspuns. Nici Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov, care pusese sechestru pe activele SC Semtest în contul unor datorii de peste 3 miliarde de lei, nu a fost de acord să vândă aceste active firmei Tracus, care oferise suma de 7 miliarde de lei.

Una peste alta, Florin Codre, care-şi dovedise bunele intenţii şi-şi investise banii în această afacere, a fost tratat de autorităţi ca un paria. Toate ofertele lui au fost fie ignorate, fie refuzate. Apoi, ocolindu-l pe Codre, ADS a vândut SC Semtest unui italian, Sergio Pileri, pentru o sumă modică: doar 1,5 miliarde de lei. De atunci, ferma de la Bloteşti face obiectul unui litigiu care nu s-a terminat nici azi.

×
Subiecte în articol: observator