Politia Locala a Municipiului Bucuresti a dat 252 de sanctiuni contraventionale, a aplanat 11 scandaluri, a retinut sapte hoti doi calugari falsi in timpul actiunilor derulate in zona Dealului Patriarhiei, in perioada manifestarilor religioase organizate cu ocazia Sfantului Dimitrie cel Nou.
Dealul Patriarhiei a fost, in ultima saptamana, locul pe unde au trecut aproximativ o suta de mii de credinciosi. Oamenii au venit sa participe la sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou insa, uneori, au devenit tinte pentru speculanti si hoti.
Peste 100 de politisti din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti au contribuit la asigurarea ordinii si linistii publice in zilele in care Patriarhia Romana a organizat manifestarile religioase.
Cele mai dese cazuri rezolvate de agentii PLMB au fost cele legate de comertul ilicit. Sute de persoane au blocat trotuarele in jurul Patriarhiei in incercarea lor de a-si vinde marfa fara nicio autorizatie.
Cei mai multi comercianti au pus pe mese de plastic sau cartoane obiecte de cult cumparate din angrourile din marginea Capitalei. Cruci cu beculete, brelocuri, carpete cu chipul lui Iisus sau lantisoare de culoarea argintului au fost puse la vanzare fiinf prezentate ca obiecte sfintite.
Printre acestea, comerciantii mai vindeau porumb, seminte sau hot-dog in conditii care nu respectau nici cele mai elementare norme de igiena. Toate aceste persoane au fost amendate si indepartate, zilnic, din zona Patriarhiei de catre agentii Politiei Calare si ai Serviciului de Ordine Publica din cadrul PLMB.
Pentru ca in perimetrul dintre Dealul Patriarhiei si Piata Unirii, aproximativ 60 de comercianti ambulanti au incercat sa protesteze a fost nevoie si de prezenta politistilor din cadrul Serviciului de Interventie al PLMB.
In total, politistii locali au aplicat 252 de amenzi in valoare de 459.400 de lei tuturor celor surprinsi ca vindeau produse fara autorizatie. Totodata, politistii Serviciului Circulatie au asigurat fluidizarea traficului si au aplicat peste 20 de sanctiuni parcagiiilor veniti sa profite de pe urma sarbatorii.
Zona Patriarhiei a fost frecventata si de grupuri de hoti venite sa atace buzunarele credinciosilor, dar si standurile unde reprezentantii manastirilor din Romania vindeau – in cadrul unei expozitii – obiecte de cult.
Doua metode au fost cel mai des folosite: 'a clientului nevinovat' si a 'grupului de curiosi'. 'Grupul de curiosi' presupune aglomerarea unui stand de mai multe persoane care actioneaza impreuna. Cel mai apropiat de 'tinta' subtilizeaza obiectele vizate si le paseaza urgent celui din spate. Bunurile sunt date din mana in mana pana cand obiectele ajung in buzunarele sau sacosele ultimului membru al grupului – persoana care paraseste urgent zona. De regula, cel care este primul la stand – cu rolul riscant de a fura obiectele expuse – este minor.
'Clientul nevinovat' este persoana care tine banii intr-o mana, iar cu cealalta subtilizeaza tot ce poate de pe masa standului. Cand este prinsa, respectiva persoana devine irascibila si spune ca vroia sa le plateasca.
Aceasta metoda a fost aplicata si de C.S., de 50 de ani, – un cersetor deghizat in calugar – prins in flagrant de o patrula PLMB. La perchezitia corporala, asupra falsului monah au fost gasite peste 50 de obiecte de cult sustrase.
Tot in haine clericale a fost descoperita o alta persoana care nu avea nicio legatura cu Biserica. C.G., nascut in 1950, a fost surprins de politistii locali si reprezentantii Patriarhiei inarmat cu un cutit si un pumnal. Armele albe erau tinute intr-un toc si un ham special, ascunse sub sutana.
In timpul patrulelor privind respectarea ordinii publice, agentii locali au fost sesizati, joi seara, de faptul ca mai multi calugari au primit in schimbul obiectelor vandute bani falsi. Doua bancnote de 100 de lei au fost identificate de politistii PLMB ca fiind contrafacute si au fost predate Politiei Nationale.