Guvernul a aprobat recent un proiect de lege privind modificarea procedurii adopţiei. Din 2016 se vor scurta toate etapele procesului şi părinţii adoptivi vor primi mai multe drepturi. Veştile sunt bune pentru familiile care vor să se îmbarce în „aventura” adopţiei. Deşi aceasta nu va fi neapărat mai simplă, din 2016 măcar va dura mai puţin.
Maria Ştefan, proaspătă mamă adoptivă, povesteşte despre piedicile cu care s-a confruntat atunci când s-a decis să adopte un copil: birocraţie, erori în acte, tergiversări fără sens. „Din momentul în care am depus actele până când am luat copilul acasă au trecut aproape doi ani. Din momentul în care m-au anunţat prin telefon că au un copil disponibil până când l-am văzut au trecut două luni şi jumătate”, povesteşte ea. Copilul ales era în sistem de câţiva ani, dar statutul său de „adoptabil” era pe cale să expire. „Mama biologică fusese iniţial de acord cu adopţia, dar ulterior aceasta nu a mai fost găsită. Copilul a fost declarat adoptabil la vârsta de doi ani, iar apoi s-a produs o eroare în acte, care a întârziat cu şase luni hotărârea judecătorească de a deschide procedura de adopţie. Apoi a prins schimbarea de lege din 2013 când s-au blocat adopţiile şi astfel a împlinit trei ani. Când ne-a fost prezentat nouă, mai avea şase luni până îi expira certificatul de adoptabil, ceea ce pentru el ar fi însemnat condamnarea la o copilărie instituţionalizată”, spune Maria Ştefan. Dacă înainte un copil era evaluat din doi în doi ani pentru a se stabili dacă mai e adoptabil, conform noi legii, odată declarat adoptabil, minorul îşi va putea păstra acest statut până la vârsta de 14 ani.
Proceduri simplificate, erori în acte
Pe de altă parte, este puţin probabil ca birocraţia să se diminueze în viitorul apropiat. „Este incredibil volumul de hârtii care trebuie schimbate de două direcţii DGASPC în cazul în care copilul domiciliază în alt judeţ decât cel al părintelui adoptiv. Când s-a înaintat dosarul către tribunal, noi am mers cu o hârtie lipsă deoarece direcţiile nu se înţeleseseră între ele. Mai apoi, hotărârea judecătorească a fost greşită de trei ori! A trebuit să aşteptăm un an până s-o primim pe cea corectă”, povesteşte Maria Ştefan. Aceasta crede că viitorul părinte trebuie să fie în primul rând răbdător. „Cel mai dificil moment este cel în care ai văzut copilul, ai decis că vrei să îl iei acasă, dar nu poţi din cauza hârtiilor care nu sunt gata”. De fapt, dacă nu te-ai gândit din timp la toate posibilităţile, întâlnirea cu copilul te poate lua prin surprindere. „Asistentul maternal avea doi copii. Ne-a fost foarte greu atunci când celălalt copil i-a spus soţului meu «tată». Ulterior ne-am exprimat dorinţa de a adopta şi acel copil, dar am fost respinşi pentru că nu cerusem atestat pentru doi copii. Nu a contat deloc faptul că cei doi copii crescuseră împreună şi se considerau fraţi”. Dacă actele se încheie cu bine, urmează perioada „încredinţării în vederea adopţiei”, 90 de zile în care copilul se află deja în îngrijirea părinţilor adoptivi, iar reprezentanţii DGASPC efec-tuează vizite bilunare pentru a-i urmări evoluţia.
Softul decide înaintea părintelui
Adultul care doreşte să adopteze completează o fişă de potrivire prin care poate opta numai în privinţa caracteristicilor de bază ale copilului: vârstă, sex, etnie, stare de sănătate. Tot acum, persoana trebuie să decidă dacă vrea să adopte unul sau mai mulţi copii. Apoi, un soft ierarhizează familiile candidate. În final, 10 persoane/familii sunt incluse pe lista de potrivire teoretică. Urmează procedura de potrivire practică. Părinţii văd copilul, şi fie îl acceptă, fie îl resping, caz în care se reia căutarea în baza de date.
Din 2016 se va acorda un concediu de acomodare în perioada dintre încredinţarea copilului şi încuviinţarea adopţiei. Pentru copiii cu vârsta sub doi ani, părinţii adoptivi pot solicita concediu maternal. Vor beneficia de 40 de ore pe an şi cei aflaţi în procedura de potrivire practică cu un copil.
3.991 de copii adoptabili au fost înregistraţi în primul semestru din 2015. Doar 1.686 familii/persoane erau atestate pentru adopţie.