x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camatarul de la Taxi Valentino

Camatarul de la Taxi Valentino

05 Mar 2004   •   00:00

Proprietarul firmei de taximetre "Valentino" este cercetat de catre politistii bucuresteni pentru fals, uz de fals si inselaciune. El este acuzat ca si-a obligat angajatii sa incheie contracte la notariat prin care girau cu apartamentele lor sau ale rudelor un imprumut fictiv contractat la firma.

Ofiterii Biroului Cercetari Penale al Sectiei 11 Politie au definitivat cercetarile privindu-l pe omul de afaceri Valentin Anghel (52 de ani), dosarul intrand deja in atentia Tribunalului Municipiului Bucuresti. Pana in prezent, anchetatorii au primit 11 plangeri care il incrimineaza pe patronul de la "Valentino".

Masini in leasing si norma imposibila

Sistemul prin care apartamentele angajatilor intrau in acest cerc vicios este complicat. "Firma angaja pe baza de contract de colaborare taximetristi. Acestora li se punea la dispozitie un autoturism (Cielo sau Dacia 1310) luat in leasing, urmand ca taximetristului sa-i ramana masina dupa ce achita rate lunare de 300 USD. Patronul instituise o norma zilnica imposibil de indeplinit, motiv pentru care unii dintre angajati au decis sa renunte la SC Valentino. In aceste conditii, Anghel Valentin ii convingea pe angajati ca nu poate rezilia contractul decat daca semneaza la notariat o chitanta prin care taximetristii sau rudele acestora recunosteau ca au imprumutat de la firma o suma importanta de bani, girand cu bunuri imobiliare", au precizat surse judiciare.

"Stabor" la casa

Majoritatea angajatilor reusisera sa achite, cu chiu, cu vai, jumatate din contravaloarea autoturismului dat in folosinta. Altii insa nu au fost atat de norocosi. Acestia din urma riscau sa ramana si fara masina, si fara casa cu care au girat imprumutul. Politistii spun ca valoarea prejudiciului creat angajatilor se ridica la peste doua miliarde de lei. "Daca nu aveau casa proprietate personala, soferii puteau apela la o ruda. Daca o convingea sa isi puna apartamentul la bataie, ruda devenea urmatoarea victima. In 2001, o persoana care a ramas fara apartament din aceasta cauza si-a pus capat zilelor, aruncandu-se de la etaj", au mai precizat sursele citate.
( ION ALEXANDRU )

×
Subiecte în articol: observator